Той призова за всевъзможен граждански контрол върху работата на изпълняващият функциите главен прокурор.

Свързани новини

20.06.2023 11:37

Партиите искат свой човек за обвинител №1: Радев

Видян 1227 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор пораждат съмнения, че партиите, представени в парламента, търсят да назначат свой човек на поста, коментира президентът Румен Радев.

    "Що се отнася до Сарафов, трябва да съдим за него по действията му спрямо имунитетите и делата на трупчета срещу представители на властта. Той трябва много бързо и ясно да се позиционира - дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта", каза държавният глава.

Той призова за всевъзможен граждански контрол върху работата на изпълняващият функциите главен прокурор, предаде БНТ.

    "Ние като общество трябва изключително внимателно да следим и да упражняваме всевъзможен контрол върху фигурата, изпълняваща длъжността "главен прокурор". Защото неговата кандидатура не преминава през нормалната процедура по назначаване, не преминава през тези задълбочените обсъждания за професионални и морални качества, не преминава и назначаването му през указ на президента. В същото време той се ползва с всички правомощия на главния прокурор и може при сегашната конюктура да остане за неопределено време на поста.", каза президентът.

Радев обясни и защо не е изчакал решението на Конституционния съд преди да издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста.

    "Във време на политически катаклизми да се придържаме стриктно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие колко предлагате да чакаме - месец, година? Сезирането на КС все още не е допуснато до разглеждане, не е ясно кога ще бъде допуснато, няма и срок. Има аналогично решение по отношение изтеклия мандат на Инспектората към ВСС. Там решението е много ясно - изтеклият мандат не ограничава правомощията", заяви държавният глава.

Промените в Конституцията

Президентът Румен Радев призова да се подхожда изключително внимателно към промените на основния закон в страната и изрази надежда това да не служи за параван, който да прикрие друг умисъл.

    "Странно е как едно Народно събрание, раздирано от противоречия, с ниско обществено доверие и ниска легитимност, ще работи за тези конституционни промени. И тук трябва наистина да сме много, много внимателни. Помните как ГЕРБ написаха нова конституция за една вечер, за да омилостивят протеста. Сега ще я пишат за 10 дни пак под обсада на общественото омерзение. Това навява на съмнението, че има и друг умисъл. И се надявам да не се използва Конституцията като параван да се прикрият някои интимни отношения между партии или да бъдат панацея от превзетата ни от лични и партийни интереси правосъдна система", каза президентът.

Оръжието за Украйна

Президентът се обяви категорично против присъединяването на България към европейската инициатива за осигуряване на 1 млнс. боеприпаси за Украйна.

    "България не трябва да се намесва с оръжие в конфликта. Виждате, че той ескалира, че носи огромни рискове и поставя на изпитание нашите социални системи. Ако Министерски съвет вземе решението, ще бъде грешка. Не подкрепям", посочи той.

Отношенията със Скопие

Северна Македония се връща към практиката да лобира пред европейските столици и институции, с което да прикрива нарушаването на човешките права, липсата на реформи и на готовност за начало на преговори за членство в ЕС, каза президентът Румен Радев като посочи, че това не е верният път.

    "В момента пак се засилва лобирането, но България ще продължи да работи интензивно с всички европейски институции, с нашите европейски партньори, така че решенията за Република Северна Македония да не се основават на лобиране", каза държавният глава.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци