В групата на България, но преди нас, се нареждат още Украйна, Гърция, Румъния и Сърбия. В същата група, но с по-лош резултат от нас, влизат и Молдова, Черна гора и Турция

Свързани новини

13.10.2022 17:31

Пак сме последни по медийна грамотност в ЕС

Видян 3978 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българите са сред са най-податливи на фалшиви новини  в Европа, сочи Индексът за медийна грамотност за тази година. Страната ни е на 33-та позиция от 41 страни, което я нарежда на едно от последните места на континента и на последно в ЕС. Напомняме, че България беше в дъното на класацията и в предходните 4 издания на индекса, който се изготвя в рамките на Инициативата за европейски политики (EuPI) на Институт Отворено общество.


Основните предпоставки за уязвимост от фалшивата информация са: качеството на образованието, свободата на медиите и доверието между хората. И в трите индикатора България се представя зле. Страните от Източна и особено от Югоизточна Европа са особено податливи, сочи ранглистата.


В дъното на класацията е Грузия(41-во място), предшествана от Р.С. Македония (40-о място) и Косовската автономия (39-о) с почти еднакъв резултат, Босна и Херцеговина (38-о) и Албания (37-о).


В групата на България, но преди нас, се нареждат още Украйна, Гърция, Румъния и Сърбия. В същата група, но с по-лош резултат от нас, влизат и Молдова, Черна гора и Турция.
Най-добре се представят скандинавските и фино-угорските страни. Финландия (1-во място), Норвегия (2-ро място), Дания (3-то място) и Естония (4-то място) са начело в класацията. Това означава, че тези държави имат най-висок потенциал да устоят на негативното въздействие на фалшивите новини и дезинформацията. Високото ниво на медийна грамотност, от своя страна, се дължи на качеството на образованието, свободата на медиите и високото доверие сред хората.


Тъй като индикаторите имат различна важност, в модела те имат различна тежест. Показателите за свобода на медиите са с най-голяма тежест (използват се класациите на Freedom House и Репортери без граници), наред с данните за образование (PISA), като сред просветните най-висок дял има четивната грамотност. Показателите за електронно участие (ООН) и доверието в хората (Евростат) имат по-малка тежест спрямо останалите.


България се представя най-зле по индикаторите, измерващи качеството на образованието, като се класира на 34 място от 41 държави, изоставайки включително и от страните в региона, които са извън ЕС, като Украйна, Сърбия и Турция, но получавайки сходни резултати с Румъния.


По показателите, измерващи свободата на медиите, България се класира на 32-ра позиция, изпреварвайки страни като Унгария и Сърбия, но пък след страни извън ЕС като Молдова и Черна гора. Напомняме, че ние заемаме едва 112-о място по свобода на словото по данни на Репортери без граници.


По отношение на доверието между хората страната ни се представя малко по-добре и заема 29-о място със сходен резултат с този на Португалия и непосредствено след Чехия, включително изпреварвайки един член на ЕС – Хърватска.
България се класира най-добре по индикаторите за е-участие, заемайки 13-а позиция от 41 държави в Европа, но те имат относително малка тежест при определянето на крайното подреждане.


 


Егор Глазунов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 при такива журналисти толкоз 13.10.2022 18:09

    Не случайно и по всички тв са абсолютни кретени и идиоти, като зомбирани папагали. И все едни и същи гости, и дебат от едни и същи в точната посока и линия

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби