"Нито една държава не може да се чувства напълно защитена в условията на глобална икономика, ориентирана към долара", подчертава Костин.

Свързани новини

29.10.2022 07:00

Отказът на Русия от долара е необратим: Шефът на ВТБ

Видян 2943 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия се отказва от използването на щатския долар и еврото във външната търговия - процес, който е "необратим", твърди Андрей Костин, ръководител на банка ВТБ, един от най-големите руски кредитори.

"Отказът от щатския долар и еврото вече е необратим процес за Русия. Като се има предвид настоящата тенденция, основните ни външнотърговски партньори в средносрочен план ще бъдат Китай, страните от Евразийски икономически съюз, Турция, Индия, Близкия изток, Латинска Америка и Африка. Преминаването към национални валути в търговията с тази конкретна група държави е наш основен приоритет", заяви Костин на Евразийския икономически форум в Баку.

Освен това, според банкера, решението на САЩ и други западни държави да замразят валутните резерви на Русия по-рано тази година показва, че никоя държава не е защитена от подобно отношение - положение, което вероятно ще откаже други държави от основните резервни валути.


"Нито една държава не може да се чувства напълно защитена в условията на глобална икономика, ориентирана към долара", подчертава Костин.

Думите му повтарят изявленията на президента Владимир Путин от миналия месец. В средата на септември, докато обсъждаше мерките за преструктуриране на икономиката на страната в условията на западни санкции, руският президент нарече дедоларизацията "неизбежен процес".


 Русия одобри план за дедоларизация на националната икономика още през 2018 г. Беше въведен пакет от мерки, целящ ускоряване на процеса, като целта е стъпките да бъдат изпълнени в рамките на шест години. След безпрецедентните икономически санкции, наложени на Русия след войната в Украйна, обаче Москва ускори процеса на отказ от това, което нарича "компрометирани" долар и евро. Въведена е рублева схема за плащане на износа на газ и националните валути започват да се използват при разплащането на външната търговия на Русия с нейните търговски партньори.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион