Наблюдаващият прокурор е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 13.06.2022 г. в град София, Василев чрез заплашване направил опит да принуди Иванова “противно на убежденията и волята” й да напусне своята ПГ в 47-ото НС, както и НС. В предложението му се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Гела за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Свързани новини

20.04.2023 18:00

От 3 до 10 г. за депутата Руди-Гела от ПП

Видян 4262 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният прокурор Иван Гешев да свали имунитета на депутата от ПП Радостин Василев-Руди Гела, настояха от СГП. Причината е записът на телефонен разговор от лятото на 2022 г., на който той отправя директни заплахи към тогавашната си съпартийка и депутат от ИТН Христинка Иванова.


Напомняме, че тогава Гела се отцепи от ПГ на Слави Трифонов и се присламчи към Промяната след разпада на коалицията им. В този запис се чува как той се опитва да притисне Иванова да напусне ИТН и й обяснява, че “праща хора да се подпише”. Въпросите заплахи бяха с цел примамване на нови партийни номади, за да не мине вотът, който свали за мнозинство на кабинета Петков-Нинова. В него Гела беше министър на спорта и е прочу с неправомерни разходи за милиони.


  Подобна “мотивация” обаче не проработи и в крайна сметка се стигна до първия успешен вот на недоверие в родната история. Казусът доведе до образувано на 26.07.2022 г. досъдебно производство.


Сега магистратите предложиха на обвинител №1 да внесе мотивирано искане до НС за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Р. В., съобщиха от СГП.


Наблюдаващият прокурор е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 13.06.2022 г. в град София, Василев чрез заплашване направил опит да принуди Иванова “противно на убежденията и волята” й да напусне своята ПГ в 47-ото НС, както и НС. В предложението му се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Гела за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.


“Те, за да го правят - значи вече са го заковали с доказателства”, заявиха пред 19’ юристи, които имат и сериозен депутатски стаж. Те добавиха, че сагата ще продължи и след живота на този парламент. Според тях Гела може да разчита на от 3 до 10 г. ефективна присъда за подобно обвинение.


В свой коментар Василев заяви, че “няма никакви притеснения, тъй като това е пореден опит да бъде политически сплашен или да бъде ударена Промяната”. Според него Гешев е “изключително зависим от задкулисието и част от мафията”. Василев увери, че не е карал Иванова да прави каквото и да е и това щяло да се докаже, независимо, че всички сме чували с ушите си недвусмислените му закани и то към жена. Готов е да даде имунитета си, но първо ще го коментира с колегите от ПП. Реално не е изключено той да поиска споразумение с държавното обвинение, точно както по-рано направи „големият борец с прокуратурата” Рена Стефанова от ПП, която прегази човек с колата си като депутат.


По-късно и самият Гешев коментира думите на Василев. "Това е доста тъжно. Показва липса за усещане на държавност да решаваш личните си проблеми с атаки срещу институциите. Това показва какво е нивото на хората, които би трябвало да водят държавата. Заплашват ме олигарси, мутри, журналисти, Василев да се нареди на опашка. Много е дълга опашката от фен клубове. На техния фон Василев дори не заслужава да бъде коментиран", заяви главният прокурор.


„Василев да понесе цялата тежест на наказателната отговорност за сплашването на Иванова, ако се установят достатъчно доказателства за това. Българските съд и прокуратура да свършат онова, което повелява законодателството”, призова в ефира на Nova депутатът от ИТН Филип Станев.


Егор Глазунов





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци