Според Славов обаче Венецианската комисия одобрява двете основни идеи за конституционната реформа - за създаването на отделен съдебен и прокурорски съвет и за съотношението на квотите при избора на нов ВСС.

Свързани новини

16.10.2023 09:51

Oставка през декември, ако конституционните промени не минат: Правосъдният министър

Видян 533 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Правителството ще се съобрази с препоръките на Венецианската комисия по повод конституционните промени, а при неуспех с тях - остава заявката за оставка през декември”, заяви министърът на правосъдието Атанас Славов пред Bulgaria ON AIR. Напомняме, че във вторник международните магистрати попиляха поправките на българските власти. От там определиха мотивите за тях, като “несъстоятелни” и “кратка обяснителна бележка”.


Според Славов обаче Венецианската комисия одобрява двете основни идеи за конституционната реформа - за създаването на отделен съдебен и прокурорски съвет и за съотношението на квотите при избора на нов ВСС.


"Прокурорите искат да са много близо до съдиите, но от това страда независимостта на съда. Разбира се, не става дума тук прокуратурата да излиза от съдебната власт или да става някакъв независим клон на властта. Не, тя ще остане в съдебната власт, но ще е ясно разграничена от съда", поясни министърът.


"Ангажиментът е поет от премиера Николай Денков, поет и от мен - лично като министър на правосъдието. Когато приех номинацията за този пост, знаех, че ако нямаме смислени конституционни промени, разбира се, ще потърся други форми на реализация", допълни Славов в коментар за евентуалната оставка.
Той коментира и реформите, свързани с правомощията на президента. "Това, което е безспорно ясно - не можем да имаме служебни правителства изцяло назначени по персонално усмотрение на държавния глава", категоричен бе министърът. А безспорно е обратното, при това подобна промяна може да извърши само Велико народно събрание - държавно устройство.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Асен 19.10.2023 09:51

    ДБ винаги са бягали от отговорност!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни