Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg

Свързани новини

06.01.2023 09:48

Основателят на FTX не се призна за виновен

Видян 3808 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Основателят на фалиралата борса за криптовалути FTX не се призна за виновен на първото изслушване пред американски съд, както се очакваше. Американските власти обвиняват Сам Банкман-Фрийд в „измама в епични размери" и пране на пари. Те също така твърдят, че е нарушил законите за партийните дарения с многомилионните си вноски за кандидатурата на президента на САЩ Джо Байдън и неговите демократи, предава Ройтерс.


Припомняме, че предлаганите от FTX сметки за криптовалута не е трябвало да се продават в САЩ поради липса на лиценз, какъвто е и случаят с бг криптоимперията NEXO. След делата на 8 щата и колективен иск на група подведени еврейски инвеститори в САЩ, вече второ дело тече в Лондон срещу офшорната криптобанка с български собственици NEXO за минимум 59, 2 милиона долара, но могат да достигнат 126 млн. долара, колкото всъщност са всички поверени от инвеститорите средства.

Банкман-Фрийд се яви в Окръжния съд на САЩ в Ню Йорк със син костюм, бяла риза и синя вратовръзка и седна на масата на защитата между адвокатите си Марк Коен и Кристиан Евърдел. Окръжният съдия на САЩ Люис Каплан определи датата на съдебния процес за 2 октомври, след като американските прокурори заявиха, че очакват да представят всички доказателства по делото през следващите четири седмици.

Непризнаването на вина беше очаквано, като то печели на 30-годишния Банкман-Фрийд повече време, твърдят правни експерти. Така той ще получи по-добра представа за доказателствата, които прокурорите имат срещу него, и ще планира следващия си ход. Стъпката поставя делото на пътя на дълъг съдебен процес, който може да продължи поне четири седмици.


Банкман-Фрийд излезе от черен джип и се впусна в тълпа от фотографи и телевизионни екипи във вторник, преди насроченото за 14 ч. местно време изслушване в Ню Йорк. През декември американските прокурори в Манхатън внесоха осем наказателни обвинения срещу него, включително за измама и нарушения при финансирането на предизборни кампании.

Ако бъде признат за виновен, той е заплашен от до 115 години затвор. Отвъд този процес клиентите на FTX искат да подадат колективен иск. Пуснатият под гаранция от 250 млн. долара Банкман-Фрийд засега не трябва да влиза в затвора, но не може да напуска дома на родителите си. А по-рано двама топ мениджъри на FTX се признаха за виновни.

След слуховете за нередности и спасяване от страна на конкурента Binance инвеститорите изтеглиха масово пари от FTX през ноември 2022 г. След това криптоборсата подаде молба за защита от кредитори. Според вътрешни източници Банкман-Фрийд тайно е прехвърлил 10 млрд. долара от средствата на клиентите на FTX на Alameda. Той признава, че е допуснал грешки, но отхвърля обвиненията в криминални деяния.

Синдикът на FTX Джон Рей обясни провала на криптоборсата с факта, че „много малка група от изключително неопитни и необразовани хора" е взимала всички важни решения в компанията. „Никога в кариерата си не съм виждал такъв провал на корпоративния контрол на всички нива в една организация - от липсата на финансови отчети до пълната липса на какъвто и да е вътрешен контрол или управление", заяви той по време на изслушване в Конгреса на САЩ.


 Снимка: Bloomberg


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 зачудения статистик 06.01.2023 10:32

    "Окръжният съдия на САЩ Люис Каплан определи датата на съдебния процес за 2 октомври, след като американските прокурори заявиха, че очакват да представят всички доказателства по делото през следващите четири седмици.... Стъпката поставя делото на пътя на дълъг съдебен процес, който може да продължи поне четири седмици." Oсвен ако е обявен прецедент, за 2023 година месец Октомври да следва веднага след месец Януари, нещо много страно има в цитирания в кавички текст от статията.Само в случай,че следващия месец е Окромври, датата на съдебния процес ще е след 4 седмици.А може би статията описва скучай от преди някокло години?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец