ОПЕК+

Свързани новини

01.12.2023 18:00

ОПЕК+ удължава съкращенията на добива на петрол

Видян 1299 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Групата ОПЕК+, съставена от най-големите страни-производителки на петрол, водена от Русия и Саудитска Арабия, се споразумя да задълбочи съкращенията на производството до около 2,2 млн. барела дневно на среща в четвъртък, се посочва в изявление на делегатите.

Групата, на която се пада над 40% от световното производство на суров петрол, се срещна, за да обсъди добива през следващата година на фона на опасенията, че пазарът е изправен пред потенциален излишък, след като по-ранните съкращения на производството трябваше да приключат следващия месец.

Новият план включва удължаване на предишното намаление с 1 млн. барела дневно от страна на Саудитска Арабия и намаление с 300 000 барела дневно от страна на Русия. В допълнение към това Русия ще намали износа си на рафинирани продукти с 200 000 бр. барела дневно, а останалите 700 000 бр. барела дневно съкращения ще бъдат разпределени между останалите членове. ОАЕ планират да намалят добива си със 163 000 бр. барела дневно, а Ирак - с допълнителни 220 000 бр. барела дневно.

Производителите на суров петрол заявиха, че планират постепенно да намалят съкращенията след първото тримесечие на 2024 г., ако пазарните условия са благоприятни.


Членовете на ОПЕК+ предприеха поредица от мерки, които започнаха още в края на 2022 г., за да подкрепят цените на суровия петрол и да помогнат за стабилизирането на световния петролен пазар, който преживя нестабилна година поради санкциите срещу основния производител на петрол Русия и неотдавнашната война между Израел и Хамас.

Цените на петрола се повишиха за кратко при новината за решението на ОПЕК+, но по-късно през деня се понижиха и продължиха загубите в началото на петъчния ден. Към 09:00 ч. по Гринуич световните фючърси на петрола сорт Брент за февруари се търгуваха на нива малко над 80 щатски долара за барел, а американският бенчмарк WTI - на нива около 76 щатски долара за барел.

Според експертите решението на групата не отговаря на пазарните очаквания, които клоняха към по-продължително и официално недоброволно намаление.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.