Свързани новини

20.06.2019 17:46

НЗОК и ИСУЛ с взаимни обвинения за смъртта на Мария

Видян 1782 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

УМБАЛ Царица Йоанна (ИСУЛ) и Здравната каса влязоха в публичен спор, след като 6-годишната Мими издъхна, съобщи bTV. Припомняме, че момичето не успя да победи с левкемията заради забавяне на документацията, а само ден преди това майката се оплака, че е получила от болницата фактура за 14 000 лв. за лечение. След като в медиите гръмна  скандал от НЗОК излязоха с обвинения към родителката и то в деня на смъртта на детето й  - нечувана безчовечност ,и клиниката.



От ИСУЛ категорично отрекоха всички твърдения на НЗОК, сред които, че при подаването на заявлението от майката на 25 април са липсвали задължителни документи от болницата. Те са били представени на 6 юни, като и към тази дата е липсвал документ с цените на лекарствата, които са вливани на детето и той е даден на 18 юни.


Според НЗОК от документа ставало ясно, че болницата е заявила към тях почти два пъти по-висока цена на лекарствата спрямо посочената във фактурата към семейството. От болницата обаче твърдят, че разполагат с документи и доказателства, които опровергават всичко това.


„Дискусията около фактура, цени, дарителски сметки за лечение, дати на внасяне на документи и пр. засягат усложнената процедура за покриване на лечението извън списъка за реимбурсирани медикаменти на НЗОК. Тя създава напрежение и опасения не само сред близките и обществеността, но и отделя изключителен ресурс от времето на не многото лекари, които работят с една от най-тежките патологии – онкологичните заболявания при деца”, подчертават в позицията си от ИСУЛ.


Ръководството на болницата е категорично, че Мария е лекувана две години според международните стандарти и от родителите не са били искани никакви средства през този период, а в последните два месеца е била хоспитализирана заради рецидив на болестта.


От ИСУЛ предлагат на среща с ръководството на НЗОК и Медицински надзор да изяснят казуса и да отстранят „бъдещи възможни недоразумения”. От касата пък поискаха от агенция Медицински надзор съвместна проверка по случая.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей