23.06.2011 17:58

Нова измама: От утре влиза еврото

Видян 1424 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България е пълно с балъци. И затова е родината на Хитър Петър. Поредната схема за  доене на наивници е в ход от известно време, разкриха криминалисти вчера.


Новата измама спокойно може да бъде кръстена От утре влиза еврото. Ето каква е работата: измамниците, които се представят като банков или пощенски служители, пристигат в дома на жертвата. Те съобщават потресаващата новина, че на следващия ден приемат еврото като официална валута и левовете вече няма да бъдат валидни (т.нар. влизане в еврозоната, което се очаква да стане най-рано след три години). Най-често потърпевшите са възрастни хора, понякога наблюдавани в продължение на дни.


Авторитетният банков представител предлага безвъзмездно помощта си, като увещава жертвата да му предаде всичките си спестявания. Понякога измамниците дори придружават хората до банкомати за да изтеглят свои вложения.


Обирджиите казват на пострадалите, че на следващия ден ще им донесат същата сума, която са предали, обаче в евро. След като успеят да измъкнат, колкото глупците им дадат, изчезват и повече не се появяват.


Преди ден по тази схема 79-годишна жена се е простила с 12 000 лева, посочват от Столичната дирекция на полицията. Едва по-късно жертвите разбират, че са измамени и подават сигнал в полицията. Три случая вече има регистрирани в Трето РПУ.


От утре влиза еврото се появи, след като старите измами вече станаха известни на голяма част от хората и те все по-рядко вярват в тях. Предишната подобна система, чрез която обирджии събираха пари от старци, се базираше на идеята за пострадал роднина. В последните десетина години стотици пострадаха от телефонни обаждания, съобщаващи за близък в беда, който спешно се нуждае от сума пари.


Фаталният инцидент на автомагистрала Тракия, който взе осем жертви също предизвика серия от телефонни измами. От пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Благоевград апелираха гражданите да бъдат изключително внимателни при телефонни обаждания от непознати, във връзка с пострадалите след пътния инцидент. Тези опити за измами обаче не се оказаха толкова успешни, колкото набиращата скорост система с обмена на валута.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец