Свързани новини

26.03.2009 17:50

Нов иск на Новера грози общината

Видян 1594 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нов иск на фирма „Новера“ грози общината, научи 19`. Сумата в него обаче ще е в пъти повече от иска за 50 млн. евро, посочен вчера от кмета Бойко Борисов на заседанието на общинския съвет. Според запознати горната сума щяла „да изглежда като детска играчка“ в сравнение с тази, която предстои да бъде предявена от дружеството. Имало също вероятност делото да се гледа в европейски съд, тъй като „Новера“ е собственост на инвестиционния фонд Икуест. Другият вариант, посочен от кмета - общината да даде 35 млн. евро на двете банки кредиторки, от които "Новера " е взела заем, също поставят въпросителни. Дори и от „Московска“ 33 да платят сумата, това няма да направи общината собственик на камионите-сметовози, които са гарант по кредитите. Според добре информиран източник това е било обяснено на кмета преди време от страна на банките. Липсва каквато и да е икономическа логика финансовите институции да тръгнат към продажба на кредити, които се обслужват редовно, коментираха експерти. От друга страна те изразиха недоумение от думите на Бойко Борисов, че „би дал максимум 10 млн. евро., защото 35 млн.евро. са твърде много“. Според кмета „стратегическата задача била - или да се покрият дълговете или да се доказва в съда, че като не се явяваш на работа, предизвикваш криза в града.“  


От Новера отбелязаха пред 19`, че те никога не са искали да прекратяват договора. Както писахме фирмата спря работа след драстично забавяне на плащанията от страна на кметството. Пак вчера стана ясно, че е готов правният анализ на договора с "Новера". Той обаче няма да бъде оповестяван публично, тъй като съдържал факти, които фирмата концесионер би могла да използва срещу общината при евентуален съдебен процес. 


Междувременно стана ясно, че имало промяна в цените, предложени от настоящите фирмите по чистотата. По думите на зам-кметът по екология Мария Бояджийска имало стойности, по-ниски от предложените от старите концесионери. Според запознати обаче „Титан“, която взе „лъвския пай“ от райони, е предложила 2-3 пъти по високи цени от тези на „Новера“. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни