Кирил Петков в 120 минути

Свързани новини

01.05.2022 20:05

Ние сме едни търговци - продаваме оръжия в завишени количества, но не носим отговорност, ако те стигат до Украйна: Петков

Видян 3271 пъти | Коментари 4
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 До този момент сме просто едни търговци, който продаваме на традиционни наши пазари, в завишени количества - да, но нито носим отговорност, нито можем да се похвалим, че сме направили нещо, защото ние не носим никакъв риск за нищо. Ние продаваме в Европа, вътрешноевропейска доставка даже, заяви премиерът Кирил Петков в 120 минути.




На въпрос как би отговорил, ако го попитат в парламента дали българско оръжие стига до Украйна, Петков не каза категорично да или не, но обясни, че е добре за икономиката ни, че военните заводи работят на пълни обороти.




Аз не мисля, че президентът имаше пред вид нас, той много добре ни познава, ние винаги сме защитавали българския интерес - това заяви премиерът Кирил Петков в интервю за БиТи Ви. Той коментира думите на държавния глава Румен Радев, който предупреди, че войната в Украйна може да прерасне в общоевропейска и допълни, че има политици, които са готови да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели: "Не мисля! Той много добре ни познава, че ние винаги сме защитавали българския интерес.


 


И тук българският интерес беше много ясен. В единия случай сме като Орбан, може би, където сме меки към Русия, купуваме тяхната газ, независимо какви са условията, казваме, че е „военна операция“, че не е война. Другият вариант е, казваме: „В Европа, сега, 2022 г. не може ракети да летят към блокове“.




Всички партньори осъзнават, че да пуснем в момента това правителство да падне, е безотговорно, заяви Петков по повод заявката на лидера на БСП, че социалистите ще напуснат коалицията, ако се вземе решение за изпращане на военна помощ за Украйна:




„Реално, до този момент, и затова  е важно това гласуване в парламента, за да вземем ясна позиция, защото до този момент сме просто едни търговци, които продаваме на традиционни наши пазари в завишени количества - да, но нито носим отговорност, нито може да се похвалим, че сме направили нещо, защото ние не носим никакъв риск за нищо - продаваме в Европа. Вътрешно-европейска доставка даже, даже не минава граница. Но, реално, до гласуването в парламента, ние не сме помогнали повече по някакъв начин на хората, на които искаме да помогнем, от военна помощ. Направили сме много от хуманитарна, гласуване в ЕС..“.




Петков е провел разговори с ръководството на Бритиш Петролиъм и с президента на Азербайджан Илхам Алиев за възобновяване на доставките на азерски газ преди юни, съобщи той пред Би Ти Ви. Ако разговорите се окажат успешни, газът за следващия период може да се окаже по-евтин, каза Петков.

Президентът на Украйна Владимир Зеленский е поискал България да ремонтира тяхна военна техника. Това каза в предаването „120 минути“ премиерът Кирил Петков.

"Човекът ме помоли за нещо съвсем конкретно, не военна помощ - той каза: "Имаме нужда от ремонт на руските ни машини, които са част от нашата армия. Възможно ли е да ги изпратим до България, да се ремонтират във вашите заводи и да ни ги върнете". Това е всъщност точната дефиниция на военно-техническа помощ, обясни премиерът.




Става въпрос за ремонт на оръжие, което той вече използва, но е старо и трябва да се ремонтира, каза още премиерът. По думите му "Терем" и "Авионамс" имат специализацията да ремонтират точно такова оръжие.




"Президентът Зеленский и украинското правителство сега получават оръжия от много страни като военна помощ – от САЩ, Германия, Франция, Полша, Чехия, получават от всякъде, и те са модерни оръжия, които им дават шанс, въпреки много по-малката армия, да отстоят позициите си. България не е с най-голямата и силна армия в света, но това, което ние имаме, което е много ценно за тях, и сме едни от малкото в региона, е възможности да поправяме руска техника. Реално повечето техни заводи са унищожени", добави Кирил Петков.




 Той заяви, че Зеленски е имал реални нужди и не е говорел общи приказки.




„Това беше другото, което усетих в нашия разговор. Докато тук сме го превърнали в някаква политическа дъвка, всеки се замерва с военна подкрепа, невоенна подкрепа, там – този човек имаше реални нужди, той не говореше общи приказки. Той каза - Имам 15 тона жито в Одеса, може ли Варна да бъде част от възможността ние да го изнесем, защото тези средства ни трябват. Имаме нужда от нашите военни машини да бъдат ремонтирани – можете ли



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Z T.M. 02.05.2022 11:20

    15 тона жито в Одеса??? И този човек ни е перемиер, да пази Господ. Ходеща реклама на Харвард. Добре, че се изучих в Дървеница!

  • 003 Anonimen 02.05.2022 10:12

    Най-големите престъпници са завършили Харвард. Дано тия алчни и престъпни хиени влязат по-бързо в затвора, защото грабят много агресивно и на едро

  • 002 Anonimen 02.05.2022 08:55

    Клаус Мартин Шваб е немски инженер и икономист. През 1971 г. той основава това, което ще стане Световен икономически форум, където в момента служи като изпълнителен председател. Шваб беше критикуван за това, че получава заплата от 1 милион SF, като същевременно заявява публично, че прекомерно високите заплати на ръководството „вече не са социално приемливи“. Клаус Шваб създаде Форума на младите глобални лидери през 2004 г., за да помогне на света да се справи с все по-сложни и взаимозависими проблеми. Неговата визия беше да създаде проактивна общност от множество заинтересовани страни от следващо поколение световни лидери, които да информират и да повлияят при вземането на решения и да мобилизират трансформацията. Дали и наште лидери не са от там… Зеленски има по западни данни 850 милионна в сметка…като има нужда да защо не ги използва тях а ще си разпродава житото…кои мисли за народа си ...

  • 001 Тихомир Томов 01.05.2022 23:58

    Продавате евтино, а купувате на двойни цени !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог