Според бившият председател на Народното събрание Ива Митева всички новоприети поправки в Конституцията „са на ръба или противоконституционни“. В студиото на „Тази сутрин“ тя представи част от спорните, според нея, текстове.

Свързани новини

29.01.2024 09:24

Няма верен текст, поправките в Конституцията са на ръба или неконституционни: Ива Митева

Видян 1598 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Според бившият председател на Народното събрание Ива Митева всички новоприети поправки в Конституцията „са на ръба или противоконституционни“. В студиото на „Тази сутрин“ тя представи част от спорните, според нея, текстове.

„За мен няма верен текст. Единствено може да изключим от това първата разпоредба, че наука, образование и култура са национално ценности – каквото и да значи това. Едната група текстове са с мандата на Народното събрание. Тази непрекъсваемост, която направиха. Грубо не се прави разлика между мандат и срок на пълномощия на НС. Служебният кабинет е друг въпрос, който е дискусионен, а според мен и противоконституционен. Отнемат се правомощия грубо на президента.
 
Тези лица, които са изброени (като възможности за заемане на поста служебен премиер – бел. ред.), дори не се урежда какво става с тях – прекъсват ли, прекратяват ли своите правомощия, как след това се връщат на своите постове? Това не е гарантирано, както е гарантирано на депутата, който става министър. Стандартите ги има заложени в добрите практики на Съвета на Европа.
 
Колегите са се опитвали да преписват международни документи. Ограниченията в правомощията на служебното правителство са щели да бъдат предвидени в закон. Кой е този закон и какъв ще бъде“, коментира още Ива Митева.
 
„Не смятам, че Конституционният съд ще обяви цялото решение за избора на новите конституционни съдии за противоконституционно. На прост език – мандатът им няма да бъде 9 години, а ще бъде 7 години. Това е с категоричност. В предишните решения през годините никъде не е записано за мандат се избира конституционен съдия. Кое налагаше изричното сега записване – друг въпрос е. Това е надлъгване с Конституционния съд, което няма как да мине“, коментира още Митева.
 
 
 
 


 

 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог