Свързани новини

26.06.2014 16:55

НЕК потъва с 2,9 млрд. лева

Видян 1408 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националната електрическа компания (НЕК) дължи 2,9 млрд. лева за периода 2010 – 2014 г., стана ясно от изказване на председателя на държавния енергиен регулатор ДКЕВР Боян Боев вчера. Той уточни, че голяма част от тези пари, е свързана основно с изкупуване на "зелена" енергия и тока от американските тецове Марица Изток 1 и Марица Изток 3. Тази сума трябва да бъде възстановена чрез цената на електричеството, т.е. на гърба на родния потребител.


Именно, за да не покачва стойността на тока само преди ден ДКЕВР обяви, че е сезирала Европейската комисия във връзка с тези централи. Регулаторът настоява  ЕК  да анализира договорите ни с американците. Предложени са  и законодателни промени, които да позволят изкупуването на по-малки количества "зелена" енергия. Надеждата е чрез тези мерки да бъде намерен начин за намаляването на разходите на държавната енергийна компания, а оттам и цената на тока за българите.


Според анализите ДКЕВР е задължена да изкупува всички количества, произведени от щатските централи. Техните цени обаче били значително по-високи от средните на пазара и това поставя родният потребител в страшно неизгодно положение.


Вчера обаче  Aмериканският енергиен концерн AES, собственик на Мариците, отговори, че „ще брани докрай  интересите си в България“. В официално съобщение от централата на компанията в Арлингтън, щата Вирджиния, шефовете й ни уведомяват, че няма да се откажат от печалбите си независимо от неизгодните условия, в които поставят гражданите на България.


„Разполагаме с валиден и обвързващ договор с НЕК за изкупуване на енергия и  подразделението в България ще предприеме всички необходими мерки за защита на интересите си. Това може да стане чрез преговори с НЕК или чрез прилагане на правата, които ѝ предоставя договорът за изкупуване на произведената енергия“, се казва в съобщението.


Американската компания заявява, че неотдавна е обжалвала пред Върховния административен съд (ВАС) решенията на ДКЕВР и в случай, че се наложи, ще потърси и други средства.


Припомняме, че договорът с Мариците бе подисан от Иван Костов, по времето, когато беше премиер, а 12% от ТЕЦ-овете са с неясна собственост. 


Вчера председателят на     ДКЕВР заяви, че регулаторът ще разгледа възможностите за компенсиране на тези разходи и вероятно ще има решение от 1 октомври 2014 година.


Според Боев „ако сработят механизмите, предвидени от ДКЕВР, ефектът за покачване на цени може да бъде минимален или никакъв“.


Решението на Европейската комисия по казуса с американските централи пък се очаква до две седмици.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв