Вносът на втечнен природен газ от чужбина обаче е много по-скъп от газа, доставян по тръбопроводи от Русия по дългосрочни договори, а цените на енергията в блока продължават да растат

Свързани новини

12.10.2022 14:32

Не бива САЩ да спечелят икономическо господство, а ЕС да страда: Франция

Видян 5809 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Не бива да се позволява на САЩ да доминират на световния енергиен пазар, докато ЕС страда от последиците от конфликта в Украйна, предупреди френският министър на икономиката, финансите, промишления и дигиталния СУВЕРЕНИТЕТ Брюно Льо Мер. Неговите изявления, които не са чести, но винаги са ярки, са смятани за вдъхновени от президента Макрон, когато не е удобно държавният глава да прави твърде резки изказвания по дадена тема.


"Конфликтът в Украйна не бива да завършва с американско икономическо господство и отслабване на ЕС", каза той, говорейки в Националното събрание в Париж. По-рано министър-председателката Eлизабет Борн се обяви пред френския парламент за по-умерена политика към Русия, защото тя оставала на нашия континент и с нея трябва да продължава да се работи. Всичко това става на фона на недостиг на горива по бензиностанции във Франция и вече започнали вълнения и демонстрации, включително в Париж.


Най-важният министър във френския кабинет Льо Мер заяви, че е неприемливо Вашингтон "да продава своя втечнен природен газ на четири пъти по-висока цена от тази, която определя за собствените си индустриалци", и добави, че "икономическото отслабване на Европа не е в ничий интерес".


"Трябва да постигнем по-балансирани икономически отношения по енергийния въпрос между нашите американски партньори и европейския континент", заяви Льо Мер.
Напомняме, че някои от най-големите европейски групи като Фолксваген например започват изместване на производството си в САЩ, което значи десетки хиляди работни места по-малко за Германия, но и стотици хиляди в България и други държави от ЕС, където се правят компонентите за колите на немския гигант. Заедно със свързаните с тях бизнеси на доставчици, подизпълнители и обслужващи дейности общата щета дори само от оттегянето на Фолксваген е с цената на милиони останали без препитание семейства в Съюза. При това Фолксваген е само една от десетките мощни групи, които започнаха да се изнасят от ЕС. Същото се случва и с френски гиганти.


Преди конфликта в Украйна Русия беше най-големият доставчик на газ за ЕС, като осигуряваше около 45% от вноса на синьо гориво в Съюза. Въпреки това, поради санкциите, наложени на Москва от самия ЕС през последните месеци, доставките на руски газ за Евросъюза намаляха значително.



Изправени пред енергийна криза, страните от ЕС побързаха да запълнят своите хранилища - според данни на Gas Infrastructure Europe към понеделник нивото на резервите в подземните хранилища е било близо 91%, но в България например е значително по-ниско – само две-трети. Хранилищата са запълнени предимно с втечнен природен газ (LNG) и в момента са на най-високите си сезонни нива поне от 2016 г. насам, според данни, събрани от Bloomberg. Вносът на втечнен природен газ от чужбина обаче е много по-скъп от газа, доставян по тръбопроводи от Русия по дългосрочни договори, а цените на енергията в блока продължават да растат.



ЕС обмисля да определи горна граница на цените на природния газ за всички доставчици, но редица страни се противопоставят на това. Норвегия, която не е членка на ЕС, но е партньор в Европейското икономическо пространство (ЕИП) и един от основните доставчици на газ за ЕС, неотдавна предупреди, че подобна стъпка може да влоши ситуацията и да принуди износителите да пренасочат доставките към други пазари.


 
 
 Снимка: БГНЕС

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 13.10.2022 12:17

    Интересно щеше да бъде ако Русия продаваше на Запада 4 пъти по-скъпо газта както сега правят САЩ.

  • 001 Anonimen 11.10.2022 19:48

    Европа ще плати дългът на САЩ от 31 трилиона долара. Нали затова краварите взривиха северните газови потоци. Елементарно Уотсън. Нали така?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей