Барикадите са издигнати, след като миналата седмица косовската полиция арестува сръбски офицер, обвинен, че е нападнал един от патрулите ѝ

Свързани новини

19.12.2022 11:12

НАТО обяви военно учение в Косово

Видян 1140 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В неделя мисията на НАТО в Косово обяви, че през следващите дни ще проведе "тактически" военни учения. Съобщението бе направено в разгара на напрежението между подкрепяното от Запада правителство на Косово и сръбското малцинство в провинцията.

Силите на Косово (KFOR) "ще проведат редовно военно учение в близост до базата си в Ново село", съобщи мисията чрез профила си в Twitter. "Учението има за цел да обучи частите на KFOR да гарантират свободата на придвижване в ситуация на реакция при криза и ще се състои от серия тактически симулации и логистични дейности. "


"Свободата на придвижване" може да е препратка към премахването на барикадите, които сръбското малцинство в Косово издигна около своите общности по-рано този месец, за да се предпази от нахлуване на силите за сигурност на провинцията с преобладаващо албанско население.


Барикадите са издигнати, след като миналата седмица косовската полиция арестува сръбски офицер, обвинен, че е нападнал един от патрулите ѝ. С изострянето на напрежението между Прищина и Белград етнически албанци замениха сръбските си колеги в Северна Митровица - най-голямата община с преобладаващо сръбско население в северната част на Косово. Преди това всички членове на партията "Сръбска листа", която спечели убедителна победа на изборите, подадоха оставки в знак на протест срещу несъстоялия се вече план на Прищина да забрани сръбските регистрационни номера в Косово.

В четвъртък сръбският президент Александър Вучич поиска разрешение от КФОР да разположи до 1000 сръбски войници и полицаи в Косово, каквото право има съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Тази резолюция, която сложи край на бомбардировките на НАТО над бивша Югославия през 1999 г. , позволява на Белград да изпрати свои военни и полицейски служители в Косово в определени ситуации, включително ако "мирният и нормален живот" на населението там е застрашен.


Въпреки че КФОР все още не е отговорил на искането на Вучич, в петък той заяви пред американски държавни медии, че "в момента оценява" предложението. Междувременно в събота KFOR обяви разширяване на собственото си разполагане в Северно Косово.

Косово, което едностранно обяви независимост от Сърбия през 2008 г. , е окупирано от силите на НАТО от 1999 г. насам.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец