Свързани новини

13.12.2021 09:40

Наредба слага край на "мини" гаражите

Видян 3791 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Край на хитруването на инвеститори и "изстискването" на повече (но по-малки по площ) места за паркиране във и край жилищни, обществени и офис сгради, съобщава Сега. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е разработило правила за гаражите, паркингите и паркоместатата. Те са публикувани за обществено обсъждане като проект за промени в Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии.

Мястото за домуване на колата не може да е с размери, по-малки от 2,75 м ширина и 5,50 м дължина. Освен това в покритите паркинги височината трябва да е поне 2.40 метра, предвиждат проектопромените.

Невероятно, но факт - МРРБ е установило, че в момента липсват изисквания за проектиране на гаражи и места за паркиране в урегулираните поземлени имоти. Няма и единни норми за минимални вътрешни размери на гаражи за едно моторно превозно средство (МПС). По тази причина и отделните администрации в страната действат различно при съгласуване и одобряване на строителните проекти, се посочва в мотивите.

Много жители на София и другите големи градове са жертви на тази липса на норми - особено за собствениците на по-едрогабаритни автомобили често е истинско изпитание да наврат МПС-то си и в тесния гараж на кооперацията, а и в самата гаражната клетка с "икономични" размери.   

По разбираеми причини минималните размери за паркоместата и гаражите ще важат за инвеститори, проектанти и строители на сгради, които тепърва ще се изграждат. МРРБ предлага новите правила да влязат в сила от 1 юни догодина. Те няма да се отнасят за заварените проекти, които вече са в процес на изпълнение.

Проектонаредбата дава и нормативната рамка за изграждане на


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 арх.Тодорова 13.12.2021 15:14

    Не възнамерявам да съм "Анонимен", излизам със становишето и името си.Удивена съм от твърдението , че няма норми за проектиране на гаражи и съоръжения.Който го твърди или е отсъствална тези лекции или не си е доучил, а не зная дали има диплом или се прави на интересен.Съществуват "Норми в архитектурното проектиране" издадени в наръчник от арх.Греченлиев, в които много подробно от стр.241 до стр.249 са подробно описани норми за транспортни съоръжения,летища,гаражи, бензиностанции, габарити на всички видове транспортни средства:леки коли, товарни-малолитражни, среднотонажни,...свръхтежки, автобуси-всички видове,схеми на места за паркиране-под прав ъгъл,косо паркиране,необходими площи за паркиране на едноетажни гаражи и т.н и т.н, освен това цитирам: Ернст Нойферт е германски архитект, един от близките сътрудници на Валтер Гропиус. Автор е на широко използвания и до днес архитектурен наръчник „Архитектурно проектиране“-два тома и ако това не са норми, не зная какво са.Този който си позволява да си създава някакъв "имидж", какъвто очевидно му липсва, да отиде да си доучи и после да предлага.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак