First Republic

Свързани новини

03.05.2023 09:28

Най-голям банков фалит в US историята, First Republic грохна, въпреки инжекциите: Bloomberg

Видян 2916 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

First Republic Bank стана най-голямата фалирала американска банка, чийто край беше предизвестен и описан в прогноза на 19 минути още преди повече от месец, въпреки инжекциите за десетки милиарда долара, които бяха принудени да й налеят другите трезори в САЩ. На 1 май срещу 2 май през нощта българско време тя беше поета от регулаторните органи и ще бъде придобита от JPMorgan Chase & Co., след като усилията за спасяване не успяха да отстранят щетите от неправилните инвестиции и масовите тегления на депозити, които разтърсиха регионалните кредитори, съобщи Bloomberg.


JPMorgan ще "поеме всички депозити, включително всички незастраховани депозити, и по същество всички активи" на First Republic, се казва в изявление на Департамента за финансова защита и иновации (DFPI) на Калифорния.


Калифорнийският регулаторен орган назначи Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC) за синдик на базираната в Сан Франциско банка. "Депозитите са федерално застраховани от FDIC при спазване на приложимите лимити", се казва в изявлението на DFPI.


JPMorgan е най-голямата банка в САЩ и ще стане още по-мащабна след тази сделка въпреки че в миналото правителствените служители се стараеха да избегнат такова развитие. Поради регулаторните ограничения в САЩ размерът на JPMorgan и нейният дял в депозитната база в САЩ не биха ѝ позволили да разшири допълнително депозитната си база при нормални обстоятелства. Изтъкнати законодатели от Демократическата партия и администрацията на Байдън се противопоставят на консолидацията във финансовата индустрия и други сектори.


Друг проблем: JPMorgan беше ключов играч по време на трудностите на First Republic. Банката съветваше по-малкия си конкурент в усилията му да намери стратегически алтернативи, а главният изпълнителен директор Джейми Даймън изигра основна роля за мобилизирането на банковите мениджъри да инжектират 30 млрд. долара в депозити във First Republic, за да подкрепят финансите ѝ на фона на огромните суми изтеглени оттам през март.
First Republic е специализирана в частното банкиране, което обслужва по-заможни хора, подобно на Silicon Valley Bank, която фалира през март и се фокусира върху фирми за рисков капитал. Председателят Джим Хърбърт стартира кредитора през 1985 г. с по-малко от 10 души, според историята на First Republic. Към юли 2020 г. банката заявява, че се нарежда на 14-то място по големина в САЩ, с 80 офиса в седем щата. В края на миналата година в нея са работили повече от 7200 души.


Подобно на други регионални кредитори First Republic се оказа в затруднено положение, тъй като Федералният резерв повиши лихвените проценти, за да овладее високата инфлация, което намали стойността на облигациите и заемите, които банката купуваше при ниски лихви. Междувременно вложителите напуснаха банката, отчасти в търсене на по-добра възвръщаемост, а след това и от страх, тъй като се разпространиха опасения за състоянието на First Republic.


В резултат на това капиталовата дупка беше достатъчно голяма, за да откаже всякакви потенциални спасители. През април отново имаше опасения предизвикани от отчета на банката за първото тримесечие и новината за опита ѝ да продаде активи и да организира спасяване. Банката заяви, че ще съкрати до 25% от персонала си, ще намали размера на необслужваните кредити и ще ограничи несъществените дейности.


Единадесет американски банки се опитаха да задържат First Republic на повърхността, като на 16 март заложиха 30 млрд. долара нови депозити, а JPMorgan, Bank of America Corp., Citigroup Inc. и Wells Fargo & Co. предоставиха по 5 млрд. долара. Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley и други банки предложиха по-малки суми като част от плана, разработен заедно с регулаторните органи на САЩ. Освен това First Republic се възползва от услугите на Федералния съвет на банките за жилищно кредитиране и от ликвидната линия на Федералния резерв. Десетки милиарди долари бяха хвърлени в черна дупка без резултат.


Това не беше достатъчно. Акциите, които през март 2022 г. достигнаха най-високата си стойност от 170 долара, потънаха под 5 долара в края на април. Крахът на First Republic щеше да застраши не само собствениците на обикновени акции, но и на около 3,6 млрд. долара привилегировани акции и 800 млн. долара необезпечени облигации.


Банката е купувана и продавана няколко пъти през годините, като през 2007 г. Merrill Lynch & Co. плати 1,8 млрд. долара за придобиването на First Republic. Собствеността преминава към Bank of America, когато тя купува Merrill Lynch през 2009 г., и отново сменя собственика си в средата на 2010 г., когато инвестиционни фирми, сред които General Atlantic и Colony Capital, купуват First Republic за 1,86 млрд. долара и след това я правят публична.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Що триете, бе минутари 04.05.2023 18:17

    И рашките са в кюпа.

  • 003 Anonimen 04.05.2023 14:35

    Дрън-дрън,готвят американската популация за дигиталните пари.

  • 002 CNN 03.05.2023 10:24

    Президентът на Съединените щати Бай Хлопни Дъска обеща да потърси „пълна отговорност” от хората, отговорни за фалитите, уверявайки американците, че няма опасност за депозитите им!!! Ще напечатаме нови трилиони долари, а останалият свят ще плати за това !!! Значи санкциите работят перфектно! Ликувай народе....

  • 001 Чичо Пенчо 03.05.2023 10:18

    А иначе санкциите работят!!! В Сатанинските Античовешки Щати има още 8 фалирали банки през последните дни. First Republic Bank, Pacific Western Bank, Western Alliance Bankcorporation, Western Alliance Bancorp, Intrust Financial Corp., UMB Financial Corp., Zions Bancorp. и Comerica Inc. за който още не мъцат !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което