First Republic Bank няма да успее да издържи дълго, дори тази седмица, с отпуснатите инжекции от 30 000 000 000 долара

Свързани новини

20.03.2023 09:26

85% шанс да фалира и най-голямата досега First Republic Bank, въпреки изсипаните над $30 млрд.

Видян 2621 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

First Republic Bank няма да успее да издържи дълго, дори тази седмица, с отпуснатите инжекции от 30 000 000 000 долара. Само в четвъртък тя изгуби 25% от стойността на акциите си, в последния работен ден на миналата седмица – петък – още 33%, а общо от петък до петък се срина от 110 до 23 долара на ценна книга, припомня Джеси Розентал, шеф на CreditSights.


След инжекцията от $30 млрд. от JPMorgan Chase и други още $20 млрд., заети миналата седмица до общо $109 млрд. финансиране, заедно с парите от Федералния резерв – банката разполагаше само с 64 млрд.долара. Наливаните средства все са в недостиг, заради умопомрачителното теглене на пари от нея. То пък се обяснява с факта, че и тя като фалиралите 3 досега за седмица банки в САЩ, е „на богатите”. 68% от влоговете в нея са незащитени, т.е. са суми над 250-те хиляди долара, гарантирани от Федералната депозитоосигурителна корпорация – събрат на нашия Фонд за гарантиране на влоговете.


Според аналитика от ISI Джон Панкари, всички изсипани милиарди в кеш ще „позволят на банката да се бие някой друг ден”, но всичко това „изглежда като временно решение”.
First Republic имаше $180 милиарда депозити само допреди 2 месеца. След фалитите на малко по-малките  Silicon Valley Bank, една нейна дъщерна и на Signature Bank, нервните вложители изтеглиха над $90 милиарда от First Republiс само за седмица. Клиентската база на банката „бе изсмукана драматично”, коментира Розентал.


First Republic призна това и заяви, че  “оценява размера на всичко в балансовите книжа и как ще продължи напред,” след като „депозитните постъпления се забавиха.”


Анализаторът на Wedbush Securities Дейвид Киаверини прогнозира „85% шанс First Republic да бъде погълната от друга банка (както стана с британския филиал на една от фалиралите американски банки, спасена от британската централна чрез HSBC) или да бъде затворена от регулаторните органи, „без остатъчна стойност” за притежателите на акции. Те трябва спешно да внесат и нови $13,5 млрд капиталов недостиг, предупреди Киверини.
First Republic изгуби още 33% от стойността на акциите си в последния работен ден на миналата седмица - петък.


В петък имаше общ срив на акциите на всички регионални банки, като индекса им KBW Bank Index падна с 5%, но общо 28% за седмицата, заради паниката на вложителите, която ще доведе и до цялостно забавяне на икономиката.


“Всеки долар, платен по заем сега, няма да излезе като долар нов друг заем. Парите ще си остават в банките, докато не отмине бурята, коментира пред crainsnewyork инвеститор с акции в регионални банки - Така кризата ще се отрази на икономиката като цяло за месеци напред.”


Базираната в Сан Франциско, най-богатия град на най-богатия американски щат Калифорния, 14-ата най-голяма банка в САЩ, все още държи $17 млрд. депозити в Ню Йорк по данни на федералния орган FDIC. Клиентелата й е с голямо лично богатство, което караше други финансови институции да й завиждат.
Но сега First Republic се намира в проблем, който анализаторът Розентал определя като „нещо подобно на снежна топка в лавина”.


Пламен Валентинов



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.