"Необлагането на богатството позволява на най-богатите да грабят от нас, да съсипват планетата ни... Облагането на екстремното богатство променя шансовете ни да се справим както с неравенството, така и с климатичната криза", заключи Бехар.

Свързани новини

26.11.2023 17:00

Най-богатият 1% от световното население е произвел повече въглеродно замърсяване, отколкото най-бедните 66%: Oxfam

Видян 22257 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-богатият 1% от световното население е произвел повече въглеродно замърсяване през 2019 г., отколкото най-бедните 66%, разкри благотворителната организация за борба с бедността Oxfam. Това е най-новата година, за която има налични данни, според доклад, публикуван в понеделник.

Изследването показва, че групата от около 77 млн. души, включваща милиардери, милионери и хора със заплата над 140 000 долара годишно, е отговорна за 16% от емисиите на глобалното потребление през 2019 г., което е повече от всички емисии на автомобилите и пътния транспорт, твърди Oxfam.

Техните извънредно големи емисии ще причинят 1,3 млн. излишни смъртни случая, свързани с топлина, което приблизително се равнява на населението на Дъблин, Ирландия, се казва в доклада. Повечето от тези смъртни случаи ще настъпят между 2020 и 2030 г., се казва още в доклада.

"Свръхбогатите разграбват и замърсяват планетата до степен на унищожение, оставяйки човечеството да се задушава от екстремни горещини, наводнения и суша", заяви Амитабх Бехар, временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на Oxfam International.


От години се борим да сложим край на ерата на изкопаемите горива, за да спасим живота на милиони хора и нашата планета. По-ясно от всякога е, че това ще бъде невъзможно, докато и ние не сложим край на ерата на екстремното богатство", отбеляза Бехар.

В доклада се посочва, че на човек от долните 99 % от населението ще му трябват около 1 500 години, за да произведе толкова въглероден диоксид, колкото най-богатите милиардери за една година.  

Oxfam изчисли, че 60% данък върху доходите на най-богатите 1% ще намали емисиите с повече от общите емисии на Великобритания и ще събере 6,4 трилиона долара годишно, за да плати за прехода към зелена енергия.

"Необлагането на богатството позволява на най-богатите да грабят от нас, да съсипват планетата ни... Облагането на екстремното богатство променя шансовете ни да се справим както с неравенството, така и с климатичната криза", заключи Бехар.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби