В Народното събрание изслушват директорите на специалните служби след изтеклия запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната". По предложение на "Възраждане" депутатите гласуваха заседанието да се излъчва на живо по БНТ 1.

Свързани новини

30.05.2023 14:18

На живо: Ръководителите на службите не се съгласуват с партньорски държави: Шефът на ДАНС

Видян 3285 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ръководителите на службите не се съгласуват с партньорски държави - няма такова законово изискване, нито такава практика, заяви пред депутатите председателят на ДАНС Пламен Тончев.
В Народното събрание изслушват директорите на специалните служби след изтеклия запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната". По предложение на "Възраждане" депутатите гласуваха заседанието да се излъчва на живо по БНТ 1.


По отношение на изтеглените експрети, ЦИК поиска проверка за сигурността на тези експерти, ДАНС даде информацията, с която разполага, но крайното решение е на ЦИК, там ние не можем да влияем, отговори на въпрос на Георги Свиленски от БСП шефът на ДАНС.

По време на изслушването си Пламен Тончев заяви, че не отговарят на истината и твърденията, че назначаването на ръководители на службите се съгласува с партньорските държави заради необходимостта от достъп до класифицирана информация на ЕС и НАТО.

    "Назначаването на председател на ДАНС се извършва по стриктно законова процедура, която е само в рамките на Република България. По предложение на министерски съвет те се назначават с указ на президента. В нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурите за председател на ДАНС да се съгласуват с когото и да е, в това число и чужди посолства. Има законов ред за достъп до национална класифицирана информация и до такава на НАТО и ЕС. Ние като членове на ЕС и НАТО също не съгласуваме кандидатите за ръководители на партньорските служби", заяви Пламен Тончев.

Той отрече и намеците за руско влияние в службите като изтъкна способността на ДАНС сама да открива такива клетки в структурите си. Тончев припомни случая, в който двама служители на ДАНС бяха уличени в такова поведение, в резултат на което в момента те са обвиняеми, а руски дипломати са обявени за персона нон грата у нас.

    "Недоказаните твърдения създават репутационни вреди не само на службите, но и на държавата. Опитите за дискредитиране на институции, насаждане на несигурност и разделение сред обществото, е елемент от хибридните реакции, включително и на Москва", изтъкна Пламен Тончев.

В отговор Даниел Лорер цитира, законови текстове, уреждащи сътрудничеството на ДАНС с пратньорските служби и попита:

    "Нормална пракитка ли е да се иска от партньорските служби информация? Нормална практика ли е този обмен да се случва при взаимно доверие между партньорските служби? Дали те могат да изпълняват законовите си задължения, ако не се ползват с пълното доверие на партньорските служби и достъп до класифицирана информация от НАТО и ЕС".

От ПГ на "Възраждане" отново повториха позицията си, че съгласуването на ръководствата на службите с чужди посолства е държавна измяна.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.05.2023 14:47

    Не думай! На вас сашките или рашките ако не ви кажат какво да правите, не мърдате.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец