Третият по големина производител на необработени диаманти в света е Канада с 16,3 млн. карата.

Свързани новини

12.11.2023 17:00

На Русия се пада 1/3 от световния добив на диаманти

Видян 19432 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия е била най-големият световен производител на необработени диаманти през 2022 г., показват данни от Кимбърлийския процес.

По данни на подкрепяната от ООН организация общият обем на производството на диаманти в света през миналата година е възлизал на 119,96 млн. карата. От тях 41,9 млн. са били добити в Русия, или 35%. От 2004 г. насам, когато агенцията започва да проследява обема на производството, руският добив на необработени диаманти никога не е съставлявал повече от 32% от общия обем.

Други 61,6 млн. карата са добити в африкански страни, като най-големият доставчик на диаманти на континента, Ботсвана, е произвел 24,5 млн. карата. Изчисленията показват, че заедно Русия и Африка са осигурили повече от 90% от световния добив през миналата година.

Третият по големина производител на необработени диаманти в света е Канада с 16,3 млн. карата.


Междувременно двата най-големи износителя на необработени диаманти са Обединените арабски емирства с 89,4 млн. карата или 27% от световния износ и ЕС със 75,2 млн. карата или 22,7%. Те се считат за най-значимите центрове за търговия с диаманти в света. Делът на Русия сред световните износители на необработени диаманти е 11,1% (36,7 млн. карата).


Според изявление на външните министри, публикувано след среща в Токио в сряда, страните от Групата на седемте (Г-7) не са постигнали консенсус относно санкциите срещу руската диамантена индустрия.

В частта, посветена на конфликта в Украйна, групата потвърди предишното си обещание да продължи политиката си на санкции срещу Русия. По отношение на руските диаманти обаче тя се ангажира единствено да "ускори консултациите ни относно енергетиката, металите и всички непромишлени диаманти, включително тези, които се добиват, обработват или произвеждат в Русия".


Вносът на необработени диаманти от Русия беше забранен или частично ограничен от САЩ, Обединеното кралство, Канада и Нова Зеландия през миналата година. През последните няколко месеца Г-7 и ЕС също обмислят по-широка забрана, която предвижда ограничаване както на директните покупки на диаманти от Русия, така и на механизъм, който би предотвратил непрекия внос на необработени скъпоценни камъни с руски произход.


Експерти от бранша предупреждават, че подобна забрана може да застраши световния пазар на диаманти. Междувременно Русия активно пренасочва търговията си с диаманти към пазарите на Китай, Индия, ОАЕ, Армения и Беларус, които през изминалата година отбелязаха рязък ръст на вноса на скъпоценни камъни от санкционираната страна.


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби