Задържането обаче ще може да се прилага също, дори ако са „налице основателни съмнения, че паричните средства, независимо от тяхната стойност, са свързани с престъпна или незаконна дейност“, както пише в закона

Свързани новини

11.09.2023 09:37

Митничарите ще могат временно да задържат парите ни на границата

Видян 1036 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Митническите органи ще разполагат с властта временно да задържат парични суми при пренасянето им през границата. Това решиха депутатите с поправки във Валутния закон, внесени от правителството, които бяха одобрени на първо четене в пленарната зала. Припомняме, че това е втора поправка на закона през последните месеци. Промените въвеждат европейски регламент в българското законодателство и са част от пакета законопроекти, който управляващото мнозинство иска да прокара във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост.


Парични суми ще могат да бъдат задържани за срок до 30 дни, ако става въпрос за 10 000 евро или повече, които не са били декларирани пред митническите органи, или подадената декларация е с невярно или непълно съдържание, както и ако носителят на парите откаже да ги представи за митническа проверка.


Задържането обаче ще може да се прилага също, дори ако са под €10 000, но има „налице основателни съмнения, че паричните средства, независимо от тяхната стойност, са свързани с престъпна или незаконна дейност“, както пише в закона. При такъв вариант мярката може да се приложи и за сума под 10 хиляди. Митничарите могат да изискват доказателства за собственост, икономически произход на средствата и предназначението им. Това създава сериозно поле за произвол и корупция, освен че е противоправно.


За задържането ще се уведомява директорът на съответната териториална дирекция на агенция Митници, както и финансовото разузнаване към ДАНС. Въпросният директор ще издава решение за задържането, което ще се връчва на носителя на парите. То може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс.


От правителството посочват, че това е административна мярка, чрез която парите да бъдат задържани достатъчно дълго, за да може властите да решат дали да продължат разследването.



  Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.09.2023 17:28

    как ще решат това на границата не е ясно, поредни бози и буламачи на много семпли мозъчета

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни