Министър Динкова се срещна с еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон

Свързани новини

02.02.2024 13:15

Министър Динкова се срещна с еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон

Видян 396 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Брюксел, министърът на туризма Зарица Динкова проведе среща с еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон, на която обсъдиха трудностите пред туристическия бранш у нас. Министър Динкова подчерта, че Министерството на туризма, в много кратък срок след стартирането на работата на редовното правителство през лятото на 2023 г. е успяло да разработи нов подход в подкрепа и популяризирането на черноморските общини, които са сред най-силно засегнатите от отрицателното въздействие на войната в Украйна.


„Разработихме програма, която позволи на чуждестранни туроператори, летища и общини да обединят усилията си за популяризиране на Черноморския регион. Това е активно и целенасочено партньорство със смислено управление на ресурсите, предназначени за насърчаване на нашия туризъм. Ще измерим резултатите след летния сезон, но участието на наистина малки и непопулярни общини в тази програма показва, че тя е много добре планирана и полезна за развитието на туризма на местно ниво“, заяви министър Динкова,


Министър Дикова посочи още, че за развитието на сектор „Туризъм“ са необходими допълнителни ресурси за дигитален и зелен преход, тъй като туризмът като сектор е останал извън рамките на Плана за възстановяване и устойчивост. „България все още не е възстановила входящия си туризъм до нивата на 2019 г., поради което обмисляме и обсъждаме с Европейската комисия възможности за целенасочени мерки за подкрепа на сектора“ отбеляза  министърът на туризма. Това включва и необходимостта от преразглеждане на отпадането на намалените ставки на ДДС за туристическите услуги.


Освен това, министър Динкова подчерта и че: „Един от най-сериозните проблеми пред българската туристическа индустрия е осигуряването на сектора с подготвени кадри, които да отговорят на непрекъснато нарастващите нужди на туристите“.


„Липсата на квалифицирани и перспективни кадри в туристическия сектор е проблем в много от държавите в ЕС към момента. Европейската комисия работи активно и има нови инициативи в тази насока. Необходимо е повишаването на репутацията на сектора, като перспективен и даващ възможност за изграждане на професионална кариера. Туризмът е изключително интересна сфера за работа и ще насърчаваме младите хора да насочват избора си към него“, отвърна Тиери Бретон.


Еврокомисарят изтъкна още, че крехкото възстановяване на туризма в България показва реалната необходимост от допълнителни усилия за подчертаване на важността на сектора на национално ниво. Неговият екип ще обсъди по-подробно със съответните компетентни дирекции въпроса за удължаването на намалените ставки на ДДС като възстановяваща от кризата с COVID-19 мярка.


Комисар Бретон прояви интерес към инициативата на министър Динкова за насърчаване на съвместни проекти и по-тясното сътрудничество в сферата на туризма между България, Гърция, Румъния, Италия и Испания.
Той посочи, че представената реформа в промотирането на черноморските общини насърчава социалната устойчивост и е добър пример за прилагане на европейския път за преход в туризма.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак