Съобщава се, че базираните в САЩ компании са реализирали най-голяма обща печалба в размер на 4,9 млрд. долара, следвани от германските фирми с 2,4 млрд. долара, австрийските предприятия с около 2 млрд. долара и швейцарските структури с около 1 млрд. долара.

Свързани новини

23.09.2023 07:09

Миналата година западните компании са спечелили милиарди в Русия

Видян 3566 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мултинационални компании от "недружелюбни" държави са реализирали големи печалби в Русия през миналата година въпреки санкциите, които техните страни са наложили на Москва, съобщи  Financial Times, позовавайки се на изчисления на Киевската школа по икономика (KSE).

Изчисленията на KSE се основават на източници като руския фирмен регистър, новинарски доклади и корпоративни отчети.

Големите западни марки, които са решили да продължат да работят в страната, са регистрирали над 18 млрд. долара руски печалби през 2022 г., от общо 20 млрд. долара, отчетени от всички чуждестранни предприятия, работещи в страната, сочат данните.

"Възможно е цифрите да са нараснали значително оттогава, въпреки че не е възможно да се прецени точно колко, тъй като повечето международни предприятия, работещи в Русия, разкриват местните си резултати само веднъж годишно", цитира FT думите на заместник-директора по развитието на KSE Андрей Оноприенко, който е съставил данните.

Съобщава се, че базираните в САЩ компании са реализирали най-голяма обща печалба в размер на 4,9 млрд. долара, следвани от германските фирми с 2,4 млрд. долара, австрийските предприятия с около 2 млрд. долара и швейцарските структури с около 1 млрд. долара.


Базираната в Австрия Raiffeisen Bank е с най-големи приходи от Русия сред западните компании - около 2 млрд. долара през 2022 г., сочат данните. Следват я американският тютюнев гигант Philip Morris със 775 млн. долара и големият производител на напитки PepsiCo със 718 млн. долара. Шведският производител на камиони Scania е спечелил 621 млн. долара в Русия през 2022 г., което го прави най-големият печеливш сред предприятията, които междувременно са напуснали руския пазар.

Съобщава се обаче, че повечето западни фирми нямат достъп до печалбите, които са реализирали в Русия. Малко след началото на конфликта в Украйна Москва състави списък на държавите, които са наложили санкции на Русия, считайки тези държави за "неприятелски".


Сред тях са САЩ, Обединеното кралство, държавите от ЕС, Канада, Япония и др. Всички сделки с компании от тези държави трябва да бъдат одобрени от руското правителство, а местните приходи на тези компании са обект на забрана за изплащане на дивиденти. Изплащането на дивиденти все пак може да бъде одобрено, ако руските власти издадат специално разрешение, но според доклада досега са издадени малко такива разрешения.


Западните фирми също могат да получат разрешение от правителствена комисия да продават бизнеса си в Русия. Такива продажби обаче обикновено се извършват със значителна отстъпка, а купувачите на западни активи трябва да плащат задължителна вноска в руския бюджет.

Помолена да коментира ситуацията, Райфайзен заяви пред медията, че "няма достъп" до печалбите си в страната. Въпреки това кредиторът не е отписал стойността на руския си бизнес. Филип Морис, ПепсиКо и Скания не са отговорили на запитванията за коментар.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион