Свързани новини

11.11.2014 15:04

Миков: Споразумението между ЕС и САЩ не бива да бъде подкрепяно в този му вид

Видян 1101 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Приехме окончателен вариант на позиция по отношение споразумението за Трансатлантическото търговско инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ. В този вид проектът за споразумение е неприемлив и ние призоваваме правителството и българските институции да не го подкрепят”. Това обяви на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП председателят на партията Михаил Миков. Той допълни, че констатациите на социалистите са, че проектът се базира изцяло на неолиберална парадигма за универсалността на свободния пазар и неглижира социалните аспекти, които са в основата на европейския проект. „Ние се обявяваме категорично против предмет на преговори да бъдат въпроси, касаещи прилагане на технологии за проучване и добив на шистов газ”, каза още лидерът на БСП. Той добави, че от левицата са за продължаване на съществуващите санитарни и фитосанитарни мерки и стандарти, включително за генетично модифицираните организми, както и по въпросите за защитата на личните данни. Според Миков трябва да се изиска пълна информация от ЕК за хода на преговорите и ефикасно да се отстояват интересите на българските граждани. Той обяви, че БСП ще ангажира експерти да наблюдават развитието на проекта за споразумение, за да може на всеки един етап да заявява ясна позиция в интерес на българските граждани.


Михаил Миков съобщи, че на днешното заседание на ИБ на БСП е била обсъдена и позиция за характера и равносметката от българския преход. „Последните две десетилетия са белязани от безпрецедентно доминиране на неолиберални политически и икономически модели”, заяви Миков. По думите му резултатите от тях са осезаеми за по-голямата част от българските граждани. „Можем категорично да кажем, че социалната държава не беше реализирана във вида, в който бе заложена в конституционния модел”, каза още лидерът на социалистите. Според него през годините, в които БСП е участвала в управлението, са търсени начини да се смекчат последиците от това.


Михаил Миков обяви и, че на заседанието на ИБ на БСП са разпределени отговорностите на членовете му и са утвърдени работните групи за провеждане на предсрочни извънредни отчетно-изборни конференции в общините, посочени на последното заседание на Националния съвет.


Миков призова  за запазване на правата на опозицията, върху които се прави опит да се посегне с предстоящите промени в правилника за работа на 43-то НС. Той допълни и, че от левицата ще настояват да се запази достигнатото по отношение на: парламентарния контрол върху изпълнителната власт, директното излъчване на парламентарните заседания, включително заседанията на парламентарни комисии, както и постигнатото по отношение участието на неправителствените организации в работата на НС.


Михаил Миков обяви и, че от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще внесат законопроект, с който се намира решение за бюджетния дефицит, така че той да не се превишава при осигуряването на средства за попълване на фонда за гарантиране на влогове. По темата за актуализация на бюджета председателят на левицата заяви, че социалистите ще настояват за анализ, който да покаже кое налага актуализацията в тези размери.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион