Свързани новини

19.11.2014 15:08

Миков: По-голяма справедливост може да се постигне само с прогресивен данък

Видян 1232 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Данъчното облагане е част от усещането за несправедливост на българските граждани към властта. Разсъждението за бюджета като цел, за фискалната стабилност като цел, за бюджетния дефицит като цел- кара хората да смятат, че техният по-добър живот не е цел за властта”, зави председателят на БСП и на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков.  Той обясни, че 10 процентната ниска ставка е въведена, когато икономиката е била в растеж и по-ниското  облагане за около година е отложило ефектите на кризата в България.  Миков подчерта обаче, че такива решения могат да са краткосрочни и времето от 2008г  досега е доказало това. Той попита защо и при ДДС, където ставката е плоска, има неизпълнение; защо при корпоративното подоходно облагане също има неизпълнение. „Българският народ има усещането, че болен здрав носи и че най-ниско доходните групи носят тежестта на всички финансови, икономически и стопански неудачи, свързани с безработицата”, коментира той.


Миков обясни, че България е на първо място по бедност в ЕС, с най-висок процент бедни работещи в ЕС – 7%.  „Без да се стимулира потреблението, не може да има стопанско и икономическо развитие”, категоричен бе председателят на БСП. По думите му когато по-ниско доходните хора получат отстъпката от своя данък, няма да използват парите за нов Майбах, а отиват пряко в потреблението, което съживява икономиката. Според  него обратното означава, че гражданите ще продължат да плащат сметката на фискалното спокойствие на правителството и усещането за несправедливост само ще расте и все повече ще се задава въпросът- „Как искате ние да възприемем, че тази държава е справедлива към на нас?”.


Председателят на БСП обясни, че другите въпроси на данъчните ставки, събираемостта- са въпроси от технологията, по която винаги може да се търси по-разумно решение. По думите му големият въпрос - за по-голямата справедливост при данъчното облагане, се решава само с прогресивен данък.  „Това, че той няма днес да се приеме, защото дясната четворна коалиция е против, няма особено значение. То ще се приеме догодина или в следващата година, защото е обществено необходимо и икономически нужно за развитието на България”, заяви Миков. Той апелира към останалите парламентарни групи да помислят, защото всякакви разговори по технологията са възможни.  „Нито удобството на данъчната администрация, нито спокойствието на централния бюджет и на Министерство на финансите могат да имат цената на общественото усещане за несправедливост”, заключи Михаил Миков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион