Десетки хиляди демонстранти се събират на протест срещу правителството на Вацлавския площад в Прага, Чехия, 3 септември 2022 г. © AP / Petr David Josek

Свързани новини

04.09.2022 09:09

Масов антиправителствен протест в Прага

Видян 2852 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В събота десетки хиляди се събраха в центъра на Прага, за да участват в протест, наречен "Чехия на първо място" Протестиращите призоваха правителството да подаде оставка заради рязкото покачване на цените на енергията, инфлацията и международната политика, която според тях е довела страната до това състояние.

По оценки на полицията в митинга са участвали около 70 000 души, а според организаторите броят им е дори 100 000. Събитието събра хора с полярни политически възгледи, като в протеста участваха както Комунистическата партия, така и дясната Партия на свободата и пряката демокрация.


"Целта на нашата демонстрация е да поискаме промяна, най-вече в решаването на въпроса с цените на енергията, особено на електроенергията и газа, които ще унищожат икономиката ни тази есен", заяви пред местни медии един от съорганизаторите на събитието, социалдемократът Иржи Хавел.


Протестиращите поискаха Чешката република да заеме неутрална военна позиция, както и да сключи директни договори с доставчици на газ, включително с Русия. Те също така осъдиха правителството за това, че подкрепя санкциите на ЕС срещу Москва, приети на няколко вълни в резултат на продължаващия конфликт между Русия и Украйна.

"Най-доброто за украинците и два пуловера за нас", гласеше един от плакатите, изложени на събитието, по повод нарастващите разходи за отопление и потенциалното намаляване на енергийните доставки през зимата.


Протестът се проведе ден след като правителството оцеля при вот на недоверие по същите въпроси, а опозицията го обвини в бездействие в резултат на рязкото покачване на цените на енергията и инфлацията.

Чешкият министър-председател Петр Фиала, който е начело на управляващата петпартийна дясноцентристка коалиция, побърза да обвини протестиращите, че действат срещу интересите на страната, намеквайки, че Кремъл може да има пръст в организирането на протеста.

"Протестът на Вацлавския площад беше свикан от сили, които са проруски настроени, близки са до крайнодесни позиции и са против интересите на Чешката република", каза той пред телевизия CTK. "Ясно е, че руската пропаганда и дезинформационни кампании присъстват на наша територия и някои хора просто ги слушат. "


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 05.09.2022 07:51

    ЕС жертва народите заради мераците на САЩ да воюват с Русия,управляват ни джендъри и олигарси,обърнаха нормалното в ненормалнои се имат за добри....откачени ни управляват....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв