Нидерландският премиер Марк Рюте обяви, че планира да напусне политиката след следващите парламентарни избори, предизвикани от оставката на сегашното му правителство

Свързани новини

10.07.2023 16:53

Марк Рюте ще напусне политиката

Видян 1159 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нидерландският премиер Марк Рюте обяви, че планира да напусне политиката след следващите парламентарни избори, предизвикани от оставката на сегашното му правителство, предаде Асошиейтед прес.


Това решение на консервативния лидер означава край на повече от 13 години на власт за Рюте. Той е наричан понякога Тефлоновия Марк, защото скандалите, тормозили водените от него четири кабинета, не му навредиха лично, добавя агенцията.

56-годишният Рюте, лидер на Народната партия за свобода и демокрация (НПСД), обяви решението си по време на набързо насрочени дебати в парламента по повод падането на последното водена от него коалиционно правителство.

"Вчера сутринта взех решение, че няма да бъда на разположение отново като лидер на НПСД. Когато след изборите встъпи в длъжност нов кабинет, ще напусна политиката", каза днес Рюте. Той посочи, че това е негово лично решение, независимо от развитието през последните седмици.

Оглавяваното от Рюте правителство на четирипартийната управляваща коалиция подаде оставка в петък, след като не можа да постигне споразумение по пакет от мерки за управление на миграцията.

Нидерландският премиер каза, че това е било единодушно решение на четирите партии от коалицията, предизвикано от "непреодолими различия".

Засега няма данни кой може да замени министър-председателя като лидер на НПСД. Начело на парламентарната група на партията е Софи Херманс, бивш политически помощник на Рюте.

Все още не е определена дата за изборите, но не се очаква те да бъдат произведени преди октомври или ноември.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог