Ад хок прокурорът пък ще бъде избиран по нова система, на която съдебният съвет трябва да прави ежегодишен одит

Свързани новини

21.07.2023 13:53

Мандатът на ВСС е удължен с 6 месеца

Видян 581 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почти без дебати, депутатите приеха на второ четене промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които мандатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще бъде удължен с шест месеца и че министрите на електронното управление и на правосъдието да изготвят наредба, в която да бъдат разписани изисквания за електронната система, по която ще се избира разследващ главния прокурор. Ад хок прокурорът пък ще бъде избиран по нова система, на която съдебният съвет трябва да прави ежегодишен одит, съобщава Дневник.

Измененията бяха внесени от депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС (и окончателно приети с техните гласове) близо месец, след като парламентът окончателно прие промените в съдебния закон, въвеждащи механизъм за разследване на главния прокурор. Някои от магистратите ги определиха като объркващи и внасящи правна несигурност, а вносителите обещаха да ги прецизират преди второто гласуване.


БСП и "Възраждане" гласуваха против измененията, а от "Има такъв народ" подкрепиха единствено идеята за одит на системата. Петър Петров от "Възраждане" определи инициативата като "законодателен каламбур" и обърна внимание на експресността, с която измененията са били приети. Те бяха внесени на 7-ми юли.

Приетите промени включват:

    Увеличаване на мандата на Висшия съдебен съвет (ВСС) и избирането на нов шест месеца след приемането на промените;
  


  Нова система, през която да се избира магистратът, който ще има разследващи функции и ще работи по сигнали срещу главния прокурор;
   


Новата система трябва да публикува данни за всеки случаен избор и да позволява той да бъде проверен от трети страни.
  


  Одит на системата за избор веднъж годишно от съвета, а докладите от проверката ще се представят на министрите на правосъдието и на електронното управление.
   


Наредба за новата система трябва да бъде изготвена и приета от министерството на правосъдието и електронното управление в срок от шест месеца; Списъкът със съдии, които ще разследват главния прокурор, да се актуализира при постъпило волеизявление за включването в него или при оттегляне на изразено писмено съгласие на съди

Този състав на ВСС беше избран през 2017 година. Мандатът му приключи миналата година, но заради политическата нестабилност нов избор от парламента не беше направен. Сега, времето му на действие, се удължава с още поне половин година, като мотивите е че дотогава вероятно парламентът ще е приел на първо четене промените в Конституцията. А в тях вероятно ще има текстове, касаещи именно структурата и начина на избор на ВСС.















 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак