Русия и Беларус създават съвместна регионална войскова групировка

Свързани новини

11.10.2022 10:50

Мандатът ми като посланик на ЕС в Беларус приключи: Дирк Шубел

Видян 1009 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Посланикът на ЕС в Беларус Дирк Шубел заяви, че напуска поста си.

"След три години работа мандатът ми като посланик на ЕС в Беларус приключи. Беларуските власти решиха да не подновяват визата и акредитацията ми за още една година, което силно затруднява изпълнението на мандата ми. Много съжалявам за това решение, тъй като бях готов да продължа да работя с Беларус като посланик и дори се надявах да се върна в Минск, за да прекарам там последната си година на поста", написа Шубел във Facebook, цитиран от БГНЕС.

Той отбеляза, че Евелина Шулц ще бъде временно изпълняващ длъжността ръководител на мисията на ЕС в Минск, а той самият е назначен за специален пратеник на ЕС за Източното партньорство.

Шубел припомни, че когато е поел задълженията си през септември 2019 г., двустранните отношения между ЕС и Беларус "като цяло са имали положителна динамика". "След това отношенията ни се влошиха изключително много поради грубите нарушения на правата на човека и международното право от страна на беларуските власти в навечерието, в деня на президентските избори и особено след тях през август 2020 г.", заяви той и добави, че са последвали събития, които продължават да оказват отрицателно въздействие върху отношенията между ЕС и Беларус.

В края на юни 2021 г. Министерството на външните работи на Беларус заяви, че отзовава постоянния си представител в ЕС за консултации в Минск заради санкциите на ЕС. В същото време посланикът на ЕС в Минск Дирк Шубел също беше поканен да замине за Брюксел за консултации. Шубел напусна Беларус на 30 юни същата година.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог