Европа може да издържи тази зима, макар и малко "по-очукана", ако времето остане меко, каза Бирол.

Свързани новини

25.10.2022 13:12

МАЕ: Светът се намира в разгара на първата истинска глобална енергийна криза

Видян 1235 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Светът никога не е бил свидетел на енергийна криза с такава дълбочина и сложност, заяви във вторник ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол, подчертавайки, че "сме в разгара на първата истинска глобална енергийна криза", съобщава Ройтерс.

По време на провеждащата се Сингапурска международна енергийна седмица Бирол посочи, че затягането на пазарите за втечнен природен газ (LNG) в световен мащаб и големите производители на петрол, които намаляват доставките, поставиха света в средата на "първата истинска глобална енергийна криза“.

Покачващите се глобални цени на редица енергийни източници, включително петрол, природен газ и въглища, вредят на потребителите в същото време, когато те вече трябва да се справят с нарастващата инфлация на храните и услугите. Високите цени и възможността за енергиен режим са потенциално опасни за европейските потребители, докато се подготвят да навлязат в зимата на Северното полукълбо.

Европа може да издържи тази зима, макар и малко "по-очукана", ако времето остане меко, каза Бирол.

"Освен ако няма да имаме изключително студена и дълга зима, освен ако няма изненади от гледна точка на това, което видяхме, например експлозията на тръбопровод "Северен поток", Европа трябва да премине през тази зима с някои икономически и социални натъртвания“, добави той.

Нарастващият внос на втечнен природен газ в Европа на фона на кризата в Украйна и потенциалното възстановяване на китайския апетит за синьото гиров ще затегнат газовия пазар, тъй като само 20 милиарда кубически метра нов капацитет за втечнен природен газ ще излязат на пазара през следващата година, посочи изпълнителният директор на МАЕ.

В същото време неотдавнашното решение на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни като "ОПЕК +", да намалят съвместния добиви с 2 милиона барела на ден е "рисковано" решение, тъй като МАЕ вижда глобално нарастване на търсенето на петрол от близо 2 милиона барела на ден през тази година.

Според него енергийната криза може да бъде повратна точка за ускоряване на чистите енергийни източници и за формиране на устойчива и сигурна енергийна система.

"Енергийната сигурност е двигател номер едно на енергийния преход“, като страните виждат енергийните технологии и възобновяемите енергийни източници като решение на проблема, каза Бирол.

МАЕ преразгледа прогнозата за растеж на капацитета на добавената възобновяема енергия през 2022 г. до 20% увеличение на годишна база от 8% предишна оценка, като тази година ще бъде добавен близо 400 гигавата капацитет за възобновяема енергия.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 25.10.2022 22:48

    Тя да беше само енергийна тази криза... Светът се намира, ако въобще знае къде да се намери, пред гео катастрофа, циклична, след каквито следват измиране на видове.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби