Според съюзниците на Луис Инасио Лула да Силва 580-те дни, прекарани зад решетките, са му вдъхнали ново чувство за социална справедливост (Reuters: Ueslei Marcelino)

Свързани новини

03.01.2023 17:37

Лула се отказа от плановете си да продаде 8 държавни корпоративни гиганта

Видян 4430 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новоизбраният президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва се отказа от плановете си да продаде осем държавни корпоративни гиганта, включително петролната компания Petroleo Brasileiro, известна като Petrobras, съобщи бразилският новинарски уебсайт G1 в понеделник.

Лула, който беше начело на правителството от 2003 до 2010 г. , положи клетва като президент на Бразилия на 1 януари. Вкаран в затвора за подкупи през 2018 г. , присъдите на Лула бяха отменени през 2019 г. , което му позволи да победи Жаир Болсонаро на изборите през октомври.

Решението за изваждане на държавните предприятия от списъка на продажбите на държавни активи е един от първите официални актове на левия политик.


Освен Petrobras в поръчката са включени Pre-Sal Petroleo - държавната фирма, която отговаря за надзора и продажбата на държавния дял от нефт и газ по договори за съвместно производство, както и пощенската служба Correios и Empresa Brasil de Comunicacaooperator, която управлява мрежата за радиоразпръскване на федералното правителство.


Предприятието за ИТ услуги Dataprev на бразилската система за социално подпомагане, държавната ядрена компания Nuclep, корпорацията за ИТ услуги Serpro и Националната компания за доставки на Министерството на земеделието също са извън списъка за приватизация.

Завръщащият се на поста си президент призова за "осигуряване на строг анализ на въздействието на приватизацията върху държавната служба или върху пазара", като добави, че държавните банки и големите петролни компании като Petrobras ще играят "ключова роля" в новия икономически цикъл.

В понеделник борсовият индекс в Сао Пауло се понижи с 3,24%, а акциите на Petrobras спаднаха с около 6%, тъй като речта на Лула при встъпването му в длъжност породи опасения на инвеститорите за интервенционистки политики на правителството. Стойността на националната валута - реала - се понижи с 1,5%.


Предшественикът на Лула, популисткият крайно десен лидер Жаир Болсонаро, ръководеше администрация, затънала в противоречия, вариращи от корупция до опустошаване на околната среда. Правителството на Лула беше свалено заради мащабна корупция в Petrobras, което доведе до импийчмънт на избрания от него наследник през 2016 г.


 (Reuters: Ueslei Marcelino)


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей