Разкриването на информацията вече предизвика гнева на британското земеделско лоби, което отдавна твърди, че сделките, смятани за основна награда за свободата на Великобритания от Европейския съюз, ще засегнат силно неговите членове, докато активистите твърдят, че това показва, че е необходим по-строг контрол върху тези сделки.

Свързани новини

13.07.2022 18:07

Лиз Тръс е била предупредена за удара по хранителния сектор в резултат на търговските споразумения с Австралия и Нова Зеландия

Видян 1356 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Лиз Тръс е получила подробни предупреждения от собствените си служители през 2020 г. , че търговските пактове с Австралия и Нова Зеландия след Брекзит ще свият селскостопанския и хранителния сектор на страната, разкриват новополучени правителствени данни.

Данните от търговския отдел на Обединеното кралство, които бяха предоставени на POLITICO и подготвени за двете сделки преди началото на преговорите през 2020 г. , за пръв път дават подробна информация за относителните загуби и печалби, очаквани за всяка част от британската икономика, преди Тръс, която тогава беше министър на търговията, а сега се кандидатира да замени Борис Джонсън като министър-председател на Обединеното кралство, да продължи с пактовете, които се оказаха много противоречиви за земеделските производители.


Разкриването на информацията вече предизвика гнева на британското земеделско лоби, което отдавна твърди, че сделките, смятани за основна награда за свободата на Великобритания от Европейския съюз, ще засегнат силно неговите членове, докато активистите твърдят, че това показва, че е необходим по-строг контрол върху тези сделки.


 "Просто е вбесяващо, че правителството продължи преговорите, докато, както показват докладите на правителствените служби, министрите са знаели, че британското селско стопанство вероятно ще бъде най-засегнатият сектор, излагайки на риск стотици милиони лири и хиляди работни места", заяви Минет Батърс, председател на лобистката група Национален съюз на фермерите.

Министерството на търговията заяви, че "не подписва търговски сделки, които не са изгодни за британските производители и предприятия"

Данните са получени чрез искане за свобода на информацията, подадено от бившия министър на търговията в сянка Емили Торнбъри, и са предоставени единствено на POLITICO, който отделно ги е проверил.


 


Това показва, че:

- Длъжностни лица са уведомили Тръс, че сделка с Австралия ще доведе до 3,44% промяна в заетостта в сектора на полупреработените храни за 15 години, което ще го превърне в най-засегнатата част от икономиката на Обединеното кралство по отношение на заетостта.

- В същото време министерството прогнозира спад от 0,46% в стойността на този сектор за икономиката на Обединеното кралство при сделката с Австралия.


- По отношение на пакта за Нова Зеландия Тръс е била предупредена да очаква 2,69% пренасочване на заетостта от полупреработените храни към други сектори и 2,97% спад на икономическата стойност.

- Анализът показва, че земеделието, горското стопанство и риболовът също ще бъдат засегнати. Отделът прогнозира, че в дългосрочен план ще има 0,69% пренасочване на работните места от селското, горското и рибното стопанство в рамките на пакта с Австралия и 0,16% спад в стойността на сектора за същия период.

- По отношение на пакта за Нова Зеландия Тръс беше посъветвана, че в селското, горското и рибното стопанство ще има 0,60-процентно изместване на заетостта в сектора и 0,85-процентен удар върху брутната му стойност.


 Прогнозите са изготвени по "сценарий 2" на отдела - резултат, който най-много наподобява окончателните споразумения, сключени с всяка държава.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец