Според данни на доставчика на данни Moneyfacts основният лихвен процент по ипотечните кредити в Обединеното кралство е достигнал най-високото си ниво от петнадесет години насам, надхвърляйки нивото, достигнато след кризата с "минибюджета" през септември.

Свързани новини

12.07.2023 18:02

Лихвите по ипотечните кредити в Обединеното кралство достигат 15-годишен връх

Видян 1232 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според данни на доставчика на данни Moneyfacts основният лихвен процент по ипотечните кредити в Обединеното кралство е достигнал най-високото си ниво от петнадесет години насам, надхвърляйки нивото, достигнато след кризата с "минибюджета" през септември.

Средният двугодишен фиксиран лихвен процент по жилищни ипотечни кредити скочи до 6,66% във вторник, като малко надхвърли 6,65%, достигнати през октомври миналата година. Ипотечните разходи във Великобритания сега са най-високите от август 2008 г. по време на финансовата криза, когато лихвите бяха 6,94%.

Британският пазар на жилища се забави, тъй като рязкото повишаване на лихвените проценти по ипотечните кредити, предизвикано от поредицата от повишения на лихвените проценти от страна на Английската централна банка с цел ограничаване на инфлацията, доведе до намаляване на търсенето.

Опасенията за по-засилен от очакваното ръст на потребителските цени, който се задържа на ниво от 8,7% през май, доведоха до значително увеличение на цената на финансирането, като фиксираните лихвени проценти по ипотечните кредити се покачиха през последните седмици.

Освен напрежението върху боледуващия жилищен пазар в страната, скокът на лихвените проценти предизвиква опасения за катастрофа за собствениците на жилища, които са затруднени с парите си.

"Несъмнено домакинствата и клиентите усещат ефекта не само от повишаването на лихвените проценти по ипотечните кредити, но и от по-широката криза, свързана с разходите за живот", заяви Андрю Асаам, директор "Жилища" в Lloyds Banking Group, цитиран от Ройтерс.


Според проучване на Националния институт за икономически и социални изследвания последното увеличение на лихвения процент от 0,5 процентни пункта до 5 % ще доведе до това, че 1,2 милиона британски домакинства, което се равнява на 4 % от цялата страна, ще изчерпят спестяванията си до края на годината поради по-високите ипотечни плащания.

"Подозираме, че по-високите лихви по ипотечните кредити ще допринесат за по-слаба икономическа активност в началото на 2024 г. и сега не изключваме техническа рецесия през първата половина на следващата година", заяви Матю Райън, ръководител на пазарната стратегия в глобалната компания за финансови услуги Ebury.

Той допълни, че финансовите пазари оценяват лихвените проценти в Обединеното кралство на около 6,35% през първото тримесечие на 2024 г.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво