Дългът на Обединеното кралство

Свързани новини

22.06.2023 12:27

Дългът на Обединеното кралство се покачва до 60-годишен връх

Видян 449 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През май нетният дълг на публичния сектор на Великобритания е достигнал най-високото си ниво от повече от шест десетилетия насам и вече надхвърля годишното икономическо производство на страната, разкри в сряда Службата за национална статистика (ONS). Това се случва, тъй като държавните заеми надхвърлят очакванията.   

Нетният дълг на публичния сектор, с изключение на заемите от контролираните от държавата банки, достигна 2,567 трилиона паунда (3,28 трилиона долара) в края на миналия месец, което възлиза на 100,1% от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщи ONS.  

За първи път от 1961 г. насам дългът надхвърля 100 % от БВП на страната, което означава, че заемите на публичния сектор вече са по-големи от икономиката на Обединеното кралство.  

През май държавните заеми достигнаха 20,045 млрд. паунда (25,5 млрд. долара), което е с 3 млрд. паунда (3,8 млрд. долара) по-малко спрямо април, но все пак надхвърля консенсусните очаквания за 19,5 млрд. паунда (24,8 млрд. долара), според ONS. Стойността на заемите през миналия месец е с 10,7 млрд. паунда (13,6 млрд. долара) по-висока от тази през май 2022 г. и е второто най-високо равнище, регистрирано през май, откакто през 1993 г. са започнали да се водят месечни записи.

ONS публикува данните за дълга заедно с последните данни за инфлацията, които показват, че ръстът на потребителските цени във Великобритания остава трайно висок.   

"Това вероятно ще доведе до увеличаване на разходите чрез увеличаване на лихвените плащания по дълга и свързаните с инфлацията обезщетения и данъчни кредити", заяви икономистът от PwC Дивия Сридхар.  

Инфлацията в страната възлезе на 8,7% през миналия месец и надхвърли очакванията за четвърти пореден месец.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион