Свързани новини

26.01.2021 17:43

Лекарство за рак на кръвта 27 пъти по-ефективно от ремдесивир срещу коронавируса

Видян 2961 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Медикамент за миелом - вид рак на кръвта - се оказа много ефективно антивирусно средство срещу SARS-CoV-2, съобщиха учени от САЩ. Това е плитидепсин, продаван от 20-ина години под търговското наименование Aplidin, като търговските права принадлежат на испанската компания PharmaMar, предаде Дневник.


Данните, публиквани в понеделник в списание "Сайънс" (Science), са на специалисти от Quantitative Bioscience Institute (QBI) в Сан Франциско и техни колеги от Icahn School of Medicine at Mt. Sinai (ISMMS) в Ню Йорк. Статията е предварително проверена от други учени, потвърдили заключенията. Ден по-рано на портала Biorxiv бе публикуван вариант на това изследване, проведен от британски учени, но техните данни още не са прегледани от независим източник. В него се твърди, че плитидепсин е ефективен и срещу новия вариант B.1.1.7 на коронавируса и около 100 пъти по-мощен от ремдесивир в епителните клетки. В два предклинични модела на COVID-19 плитидепсин е показал 100 пъти намаляване репликирането на коронавируса в белите дробове и е помогнал за намаляване възпалението в този орган.


Опитите в САЩ са били върху лабораторни маймуни и мишки, докато в Испания са правени тестове на втора фаза с 45 пациенти с COVID-19. По предварителни данни 81% от пациентите в Испания били изписани след 15 дни, докато обичайният показател за този срок бил 47%.


Заключенията на американците са, че плитидепсин е 27.5 пъти по-ефективен срещу причинителя на COVID-19 отколкото препарата ремдесивир, разрешен за болнична употреба в някои страни (включително България), но без препоръка от Световната здравна организация заради странични ефекти и съмнения в ефекта от него.


Една от силните страни навъздействието на плитидепсин е, че той не атакува протеини на SARS-CoV-2 и така коронавирусът не поучава стимули да мутира. Вместо това препаратът влияе на протеини в човека, които вирусът използва, за да се възпроизвежда.


Плитидепсин е открит у морски мекотели Aplidium albicans от района на остров Ибиса в Средиземно море и PharmaMar са успели да го получат синтетично. През 2004 г. Aplidin бе регистриран в Европейската агенция по лекарствата, но през 2017 г. ЕМА отказа да даде разрешение той а се използва като противораков медикамент за миелома зарад много странични ефекти и недоказано лечебно въздействие. Миналия октомври съд анулира това решение. Aplidin е одобрен от октомври 2018 г. в Австралия, където се използва в комбинация с дексаметазоном - първото лекарство, за което миналото лято бе потвърдено, че значително намалява смъртността при COVID-19.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 27.01.2021 00:13

    още миналата година д-р М. Г., шефка на онкологията към МВР болница съобщи, че онкопациентите на химиотерапия понасят по-леко короната и няма смъртни случаи, което значи, че химиотерапията убива този корона вирус ефективно, ама трябва чужденците да ни кажат това, защото тук здравните властници са в действителност само едни клиентелисти полуграмотници с бизнес с ваксините

  • 001 За досетливи 26.01.2021 20:59

    Мдаа... Това трябва да ни подскаже нещо...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец