Свързани новини

23.03.2021 12:55

КС: Отнемането на книжка за неплатена глоба е незаконно

Видян 4006 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отнемането на шофьорска книжка заради неплатена глоба, както и спирането на колата от движение, противоречат на конституцията. Това постанови Конституционният съд (КС) с единодушно решение. На практика това означава, че МВР трябва да спре да отнема книжките на шофьори, които имат задължения по актове за извършени пътни нарушения. Трябва да бъде прекратена и друга практика на ведомството – проверките за глоби по граничните пунктове. Според КС по този начин незаконно се ограничават права на гражданите, само защото държавата не може да изпълни задължението си да събере глобите.
Действията на МВР са незаконни и нарушават основни права, гарантирани от конституцията, се твърди отдавна. КС бе сезиран от омбудсмана Диана Ковачева. В искането си тя посочи, че неоснователно се ограничава правото на придвижване на гражданите както в страната, така и зад граница. В подобен дух бе и становището на Върховния касационен съд. Върховният административен съд също разкритикува действията на МВР и в собствено дело разпореди  да се прекратят проверките. Вместо да престане да спира пътуващите по границите, МВР измисли да даде правомощие на граничните полицаи да правят проверки за пътни глоби.
Проблемът със събираемостта на глобите от страна на МВР е дългогодишен. Тъй като държавата е неспособна да се справи с това си задължение, бяха прокарани въпросните поправки в Закона за движение по пътищата.
В становището си по делото пред КС вътрешният министър се е опитал да защити


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 аман от некадърни калинки 23.03.2021 17:05

    Защо платени фишове в едноседмичния срок висят в системата на КАТ като неплатени години на ред? Иначе за щяло и нещяло дерат и тормозят населението и отчитат дейност и искат непрекъснато увеличаване на заплати, въпреки редица привилегии само за тях и МВР.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец