Освен това депутатите изтъкнаха, че оспореното от тях решение прегражда пътя към съдебна защита на добросъвестните контрагенти на АПИ, тъй като изплащането на половината от дължимото се поставя в зависимост от решение на Народното събрание.

Свързани новини

28.11.2022 16:56

КС обяви за неконституционно решението на НС за пътните фирми

Видян 3980 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противно на основния закон решението на предишното Народно събрание, с което през април то разпореди да бъдат платени половината от парите по договорите за пътно поддържане, а останалото – след негово последващо решение. С произнасянето на конституционните съдии решението на парламента става невалидно от момента на приемането му, т.е. КС буквално го заличава със задна дата. Решението беше използвано за рекет срещу тях от ПП по схемата 10+4%, за която 19' писа.


Решението на КС дава възможност споровете между пътните фирми и агенция Пътна инфраструктура (АПИ) за реално извършените дейности и дължимите плащания да бъдат разрешени от съда. Освен това обявяването за противоконституционен на акта на Народното събрание отваря вратата пред фирмите да предявят искове за вреди, ако са понесли такива от действието му.

На 20 април Народното събрание одобри АПИ да заплати 50 на сто от всички финансови задължения по договорите за поддръжка на републикански пътища, както и да заплати 100 на сто от всичките си финансови задължения, възникнали по договорите за доставка и монтаж на ограничителни системи, по договорите за производство, доставка и монтаж на пътни знаци и по договорите за полагане на маркировка на територията на републиканската пътна мрежа, както и на задълженията по месечни и извънредни задания по договорите за извършване на поддържане на републикански пътища. По силата на това решение останалите над 50% от задълженията се изплащат след решение на парламента.


Решението на НС беше атакувано от депутатите от ГЕРБ. Те заявиха, че то противоречи на принципите на правовата държава и на разделение на властите, както и на правото на защита.


В искането се сочи, че въвеждане на изискване за решение на парламента за плащанията към пътните фирми по конституционно нетърпим начин се разширяват правомощията на законодателния орган, а той изземва правомощия на изпълнителната власт. Освен това депутатите изтъкнаха, че оспореното от тях решение прегражда пътя към съдебна защита на добросъвестните контрагенти на АПИ, тъй като изплащането на половината от дължимото се поставя в зависимост от решение на Народното събрание.


 Илиян Костадинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 хем боклуци хем тъпи 28.11.2022 21:30

    Поредно доказателство, че сбирщината наречена "народни придставители" са изключително некомпетентни, а някои откровено тъпи, но пък за сметка на това антибългарската им и антинародна дейност бележи пик. Да им се намалят огромните заплати за нищоправене и да получават 1 средна заплата, най-малко да се приземят и изтрезнеят!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева