Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е загубила делото за конфискация срещу известния бивш митничар от столичното летище Георги Георгиев - Жоро Пурата. Това се вижда в електронните деловодства на Софийския градски съд и на Софийския апелативен съд

Свързани новини

20.02.2023 11:33

КПКОНПИ загуби дело за близо 1 млн. лв. срещу Жоро Пурата

Видян 1462 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е загубила делото за конфискация срещу известния бивш митничар от столичното летище (откъдето тръгва кариерата и на съпруга на К. Нинова в онези години) Георги Георгиев - Жоро Пурата. Това се вижда в електронните деловодства на Софийския градски съд и на Софийския апелативен съд, съобщава Сега.


Комисията внесе иск за 995 000 лв. срещу Георгиев през декември 2016 г. по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. От Георги Георгиев се претендираха ½ от апартамент в столичния кв. Гео Милев, два магазина в София, апартамент в Банско и суми от продажба на имущество, включително и 330 000 лв. от продажбата на автомобил Бентли.


През 2016 г. КПКОНПИ припомни, че Георгиев беше арестуван при акция на ГДБОП 9 години по-рано заради нелегален внос на мобилни телефони. През 2008 г. МВР официално го обяви за изчезнал, а Софийската градска прокуратура образува дело за отвличане. През 2011 г. той се яви като свидетел по делото Наглите срещу похитителите си.


Проверката на имуществото на Георгиев започва, след като той е осъден окончателно на една година затвор и отнемане на 200 000 евро за валутни престъпления. КПКОНПИ твърди, че е установила, че за периода от 1991 г. до 2015 г. Георгиев е придобил имущество на значителна стойност, за което може да бъде направено обосновано предположение, че е резултат на престъпната дейност и затова трябва да бъде конфискувано. Доходите му за този период са 32 091 лв., а разходите - 933 696 лв., изчислява комисията.


Първата инстанция - Софийският градски съд, приема, че трябва да бъдат конфискувани 1650 лв., които са равностойни на 33 дружествени дяла от капитала на Инерт Коммерсиал ООД, апартаментът в Банско и 330 000 лв., колкото е пазарната цена на продадения автомобил Бентли, както и 4200 лв., за колкото са продадени дялове в две дружества - Инерт Комерс ООД и Си Енд Джи Къмпани.


В началото на февруари т. г. Софийският апелативен съд обаче отменя това решение и постановява, че целият иск на КПКОНПИ трябва да бъде отхвърлен като недоказан. Имуществото, на което се иска отнемане, не е придобито от престъпната дейност, приема съдът. Освен това апелативните съдии вдигат обезпечителните мерки, наложени върху имуществото на Георгиев през 2016 г. Комисията е осъдена да му плати и над 17 000 лв. за разноските по делото.


Решението на апелативния съд може да бъде атакувано пред върховния съд, който обаче гледа граждански дела по изключение.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 превзета държава 20.02.2023 12:29

    Или са тотални некадърници и трябва да си носят наказателна отговорност, или е имало яко шарене. Защо все още са дълбоко засекретени тайните сметки на магистрати и политици в чужбина? Това е прикриване на корупция по висшите етажи от държавните институции, всички са в кюпа и крадат от всеки и всичко

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби