Димитър Ковачевски

Свързани новини

25.01.2024 15:17

Ковачевски подаде оставка като премиер на РМС

Видян 420 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски подаде оставка. Оставката му, както и на правителството е внесена в парламента в Северна Македония, предаде БТА.

„Талат Джафери е опитен политик, той ще стане премиер на техническото правителство. Стилът на работа на техническото правителство ще бъде различен, но държавата ще задържи своя стратегически курс на западна ориентация”, каза Ковачевски.

Какво следва?

Оставката си днес трябва да депозира и председателят на парламента Талат Джафери, с което започва и процедурата по избор на техническо правителство, което да подготви предстоящите в Северна Македония избори.

Двете оставки ще бъдат констатирани на заседание на парламента утре, на което трябва да бъде избран и нов председател на парламента.

В събота, след като получи от президента на страната Стево Пендаровски мандат за съставяне на техническо правителство, Джафери трябва да внесе в парламента състава и програмата му, а гласуването за кабинета ще бъде в неделя.

Техническото правителство в Северна Македония ще бъде попълнено и с представители на опозиционната и най-голяма сила в парламента ВМРО-ДПМНЕ, но лидерът ѝ Християн Мицкоски обяви, че няма да бъде подкрепено предложението председателят на парламента Талат Джафери от албанската партия Демократичния съюз за интеграция (ДУИ) да стане премиер на кабинета.

„Талат Джафери не заслужава да поеме поста. Той няколко пъти наруши правилника за работа на парламента и конституцията. Това е плод на договорка между СДМС и ДУИ“, каза Мицкоски.

ВМРО-ДПМНЕ предлага министри на вътрешните работи, на труда и социалната политика, зам.-министър на финансите, министър на електронното управление и администрацията, както и на земеделието, горите и водите.

Очаква се на 8 май да се проведат парламентарни избори.

По-рано Ковачевски изрази задоволството си, че в Северна Македония ще се проведат редовни парламентарни избори за пръв път след 2006 г., което според него означава, че правителството е успяло да създаде допълнителна стабилност, сигурност и предвидимост.

Парламентарните избори в Северна Македония ще се проведат заедно с втория тур на президентските избори, на 8 май, а първият тур  на изборите за президент ще бъдат на 24 април.

Предизборната кампания трябва да започне на 4 април, а от 28 януари, съгласно договора от Пържино трябва да започне работа техническо правителство, което ще управлява страната в рамките на 100 дни. Според договорка между бившия премиер Зоран Заев и Али Ахмети, председател на най-голямата албанска партия ДСИ, ангажимент, който Ковачевски обяви, че трябва да бъде изпълнен, премиер на това техническо правителство трябва да бъде представител на албанската общност в страната.



 













Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец