Косово е Сърбия

Свързани новини

30.05.2023 10:00

Косово е Сърбия: Джокович

Видян 1376 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Сръбската тенис легенда Новак Джокович написа послание, в което заявява, че"Косово е сърцето на Сърбия" след победата в първия кръг над американеца Александър Ковачевич на Откритото първенство на Франция. По-рано през деня в Северно Косово избухнаха сражения между сръбски протестиращи и войски на НАТО.

Веднага след победата над Ковачевич Джокович се приближи до видеокамера - мястото, където играчите традиционно раздават автографи - и написа: "Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието."

Най-дългогодишният шампион в историята на АТП доразви посланието си на пресконференцията след мача.

"Като сърбин много ме боли от това, което се случва в Косово", каза той. "Най-малкото, което мога да направя, е това - чувствам се отговорен като публична личност и като син на човек, който е роден в Косово. Чувствам се длъжен да покажа подкрепата на цяла Сърбия. Не знам какво е бъдещето на сръбския народ и на Косово, но е много необходимо да се покаже подкрепа".


"Аз съм против войните и всякакви конфликти, винаги съм го изразявал публично", продължи той и добави, че "Косово е нашето огнище, нашата крепост, там се е състояла най-голямата битка, там се намират най-важните манастири".


В миналото Косово е било провинция на Сърбия, но сръбското население е намаляло поради прогонването му по време на Втората световна война и след като през 1999 г. НАТО води въздушна война срещу Сърбия от името на албански терористи. Повече от 150 сръбски православни църкви, гробища и манастири бяха разрушени от албанските сепаратисти между 1999 и 2004 г. През 2008 г. Косово едностранно обяви независимост от Сърбия, подкрепено от САЩ и повечето от съюзниците им в НАТО.

Сърбите остават най-многобройната етническа група в някои райони на Северно Косово и в понеделник в един от тези райони - град Звечан - избухна насилие. Войските на НАТО използваха сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и, както се твърди, гумени куршуми срещу сръбски демонстранти, които протестираха срещу назначаването на кмет от етнически албански произход след избори, които те бойкотираха.

Около 50 протестиращи и 25 военнослужещи на НАТО бяха ранени в мелето, като западните официални лица обвиниха сърбите, че са провокирали насилието, а сърбите обвиниха силите на НАТО. След боя сръбският президент Александър Вучич обвини албанския министър-председател на Косово Албин Курти, че се опитва да "провокира голям конфликт между сърбите и НАТО", и предупреди, че Сърбия "няма да позволи погром или убийство на своя народ".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби