Кметът на Париж Ан Идалго

Свързани новини

28.11.2023 14:12

Кметът на Париж напуска X, нарича го "глобална канализация"

Видян 825 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кметът на Париж Ан Идалго обяви намерението си да напусне X, известен преди като Twitter, като нарече сайта за микроблогове "впечатляващ инструмент за разрушаване на нашите демокрации".

В пространно изявление, публикувано в X, кметът социалист каза на своите 1,5 милиона последователи, че държи Илон Мъск отговорен за промените, които е направил, откакто е поел компанията през октомври миналата година, макар и без да го назовава директно.

Тя продължи с думите, че "противоречията, слуховете и грубите манипулации" управляват обществения дебат, "подхранван от алгоритъма на Twitter, където единственото нещо, което има значение, е броят на "харесванията", и добави, че "фактите са без значение".

Определяйки платформата като "ясен политически проект", Идалго обвини нейния собственик, че действа "умишлено за изостряне на напрежението и конфликтите", като заяви, че тя се е превърнала в "огромна глобална канализация".


X неведнъж е била подлагана на критики заради промените в платформата на Мъск от страна на водещите медии и политическата левица. Според досиетата на Twitter при предишното ръководство сайтът за микроблогове е помогнал да се блокира разпространението на бомбастичен доклад, в който се твърди, че семейството на Джо Байдън оказва влияние, само три седмици преди той да бъде избран за президент. Когато Мъск пристигна, той уволни много от бившите служители на Twitter и оттогава платформата, ребрандирана като X, е обвинявана в лошо модериране на съдържанието и неспособност да премахва речта на омразата и дезинформацията.

Ситуацията се влоши след началото на войната между Израел и Хамас. По-рано Европейската комисия преустанови рекламата на X заради рязкото увеличаване на дезинформацията и речта на омразата в платформата за социални медии. Говорителят Йоханес Бахрке заяви, че Комисията е "посъветвала службите да се въздържат от реклама на този етап". Решението бе взето, след като американската организация с нестопанска цел Media Matters заяви, че X е поставила реклами на големи марки като Apple, IBM и Oracle до пронацистко съдържание. Докладът накара технологичния гигант IBM да спре всички реклами в X.


Ходът на IBM дойде и след като Мъск публично подкрепи антисемитска конспиративна теория в публикация в X по-рано през седмицата. На 15 ноември магнатът на социалните медии се съгласи с публикация в X, в която се казваше, че евреите изпитват "диалектическа омраза" към белите хора, предизвиквайки нов кръг от критики, че насърчава антисемитски възгледи. Милиардерът отговори на публикация на потребител с: "Вие казахте действителната истина."

В понеделник, в очевиден опит да поправи нанесените щети, Илон Мъск обиколи мястото на нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври и заяви ангажимента си да направи всичко необходимо, за да спре разпространението на омразата. В началото на понеделник Мъск публикува в X: "Действията говорят по-силно от думите".


 Снимка: Ройтерс


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион