Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че разрешаването на плащания в руски рубли и китайски юани е "взаимно изгодно" както за "Газпром", така и за държавната China National Petroleum Corporation в Пекин.

Свързани новини

07.09.2022 09:39

Китай ще започне да плаща за газ в рубли и юани: Русия

Видян 1240 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руската компания "Газпром" заяви, че е подписала споразумение за преминаване към плащане на доставките на газ за Китай в юани и рубли вместо в долари, предаде CNN.


Промяната е част от стремежа на Русия да намали зависимостта си от щатския долар, еврото и други твърди валути в банковата си система и в търговията - стремеж, който Москва ускори, след като бе засегната от западните санкции в отговор на нахлуването си в Украйна.


Русия установява по-тесни икономически връзки с Китай и други незападни страни, по-специално като нови пазари за нейния жизненоважен износ на въглеводороди.


 Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че разрешаването на плащания в руски рубли и китайски юани е "взаимно изгодно" както за "Газпром", така и за държавната China National Petroleum Corporation в Пекин.

"Тя ще опрости изчисленията, ще стане отличен пример за други компании и ще даде допълнителен тласък на развитието на нашите икономики", каза той.


 Газпром не предостави повече подробности за схемата, нито каза кога плащанията ще преминат от долари в рубли и юани.


По-рано тази година президентът Владимир Путин принуди европейските клиенти да открият рублеви банкови сметки в Газпромбанк и да плащат в руска валута, ако искат да продължат да получават руски газ. Бяха прекратени доставките за някои компании и държави, които отказаха да изпълнят условията на сделката.

В навечерието на инвазията Русия подписа знаково споразумение за удължаване на срока на договора за доставка на газ за Китай на стойност 37,5 млрд. долара.


В края на 2019 г. тя започна да изпомпва газ за Китай по 3000-километровия газопровод "Силата на Сибир" (1865 мили). Путин приветства този ход като "наистина историческо събитие не само за световния енергиен пазар, но най-вече за нас, за Русия и Китай".


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв