01/02

Свързани новини

14.06.2010 11:58

Казахстан може да налее 17 млн. тона нефт в Бургас-Александруполис

Видян 3535 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нужните количества суров петрол за реализирането на проекта Бургас-Александруполис може да дойдат чрез казахстанската компания КазМунайГаз, която държи 100% дял в Ромпетрол. „В момента всичко е въпрос на преговори между президентите Нурсултан Назърбаев и Дмитрий Медведев. Преди години с това се ангажира настоящият руски премиер Владимир Путин“, обясни пред 19` Нуркен Мурзагалиев, който е зам. изпълнителен директор на Ромпетрол България. Компанията Транснефт, която ще е оператор на нефтопровода, за момента се е ангажирала с осигуряването на 17 млн. тона годишно петрол от Казахстан, а останалите количества ще дойдат от руски доставчици. Както е известно, първоначалната идея е по тръбата да минават 35 млн. тона на години, с опция да се вдигнат до 50 млн. тона. Акционерното дружество КазМунайГаз е държавна компания за добиване, рафиниране и транспорт на петролни ресурси и представлява интересите на държавата в енергийния сектор на централноазиатската страна, като 100% от акциите на КазМунайГаз са собственост на холдинга за управление на държавни активи Самрук АД. Част от произведения в Казахстан нефт се изнася на север в Русия по тръбопровода Атирау-Самара, а друга поема на изток към Китай по линията Атирау-Алашанкоу, но основните количества ще трябва да стигнат до Черноморието. Засега това става по нефтопровода на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК), който тръгва от Тенгиз и завършва в руското пристанище Новоросийск. Именно съдбата на това съоръжение е от ключова важност за перспективите пред проектите Бургас-Александруполис и Самсун-Джейхан. Макар че Новоросийск е отдалечен на стотици километри от Бургас и от Самсун, на практика може да се говори за два мегатръбопровода, състоящи се от по 2 части. Единият е Тенгиз-Новоросийск-Бургас-Александруполис, а другият - Тенгиз-Новоросийск-Самсун-Джейхан. В крайна сметка се оказва, че Бургас-Александруполис и Самсун-Джейхан се конкурират не само помежду си, но и с Баку-Джейхан. Почти сигурно е, че между тези три тръбопровода има конкуренция на преносните тарифи. Освен казахстанската държавна компания КазМунайГаз другите основни играчи в нефтодобива от северната част на Каспийско море са Шеврон и ENI. Засега Бургас-Александруполис се е подсигурил само с руски нефт, а останалата част може да налее Казахстан.


Специализираната в дистрибуцията на горива и петролни продукти компания Ромпетрол България АД има амбицията близо 2 пъти да вдигне продажбата на дребно в страната. Това стана ясно от презентацията на вече добре познатите горива Efix Diesel и Efix Бензин 95, които са налични на всички 55 бензиностанции на Ромпетрол в България. „През миналата година пазарният дял на компанията при продажбите на дребно е бил 3%, като за настоящата - той трябва да достигне 5-6%“, заяви изпълнителният директор на Ромпетрол България Сорин Никита. Според него това може да стане чрез предлагането на висококачествените горива Efix с високия клас от серията Alto, Alto 55 дизел и Alto 101 бензин. Те са създадени, за да оптимизират работата на двигателя и удължават функционирането му на същата цена, като обикновените горива. Екипът на Ромпетрол е сформиран от над 340 висококвалифицирани специалисти и служители.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева