Шолц, който тази седмица беше в Отава, за да подпише споразумения за развитие на водородната енергетика с канадския си колега Джъстин Трюдо, заяви пред CBC, че двете страни ще продължат да си сътрудничат за връщането на останалите пет турбини

Свързани новини

25.08.2022 11:33

Канада ще върне турбини за руски газ

Видян 1427 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Канадският външен министър Мелани Джоли заяви, че правителството ѝ ще изпрати петте турбини от Монреал обратно в Германия, въпреки исканията на етнически украинци и на посланика на Киев в Отава да ги задържи. Джоли разкри, че решението е взето по молба на германския канцлер Олаф Шолц, който в момента е на посещение в Канада.

"Това беше решението, което взехме", заяви Джоли в интервю за държавната телевизия CBC. "Германия ни помоли точно за това. "


Канада не иска да дава какъвто и да е повод на [руския президент Владимир] Путин да продължи да използва оръжията на енергийните си потоци към Европа", заяви Джоли пред Хана Тибедо от CBC.

Шест турбини на Siemens бяха в Монреал за техническо обслужване, когато Канада обяви ембарго срещу Русия заради конфликта в Украйна. По искане на Германия Отава обяви изключение за турбините през юли и изпрати една от тях, но Газпром отказа доставката, като се позова на нередности в документацията.


Шолц, който тази седмица беше в Отава, за да подпише споразумения за развитие на водородната енергетика с канадския си колега Джъстин Трюдо, заяви пред CBC, че двете страни ще продължат да си сътрудничат за връщането на останалите пет турбини.

"Мисля, че има политическо разбиране, че ще си сътрудничим, че сме приятели и че няма да правим възможно руската игра да работи", каза Шолц пред водещия Василий Капелос.

Украйна и Германия обвиниха Русия, че държи ЕС като заложник на доставките на газ. Газпром заяви, че ще изпълни всички свои договорни задължения, но не може да бъде упрекнат, когато ЕС или Канада наложат едностранно ембарго върху оборудване - като турбините Siemens за "Северен поток 1", газопровод под Балтийско море, който заобикаля Украйна.


Както Киев, така и канадското етническо украинско лоби протестираха срещу решението за връщане на турбините, заявявайки, че то няма да попречи на Москва да "тероризира" ЕС, като спира газа.

"Смятаме, че този отказ трябва да бъде отменен и то веднага", заяви пред Canadian Press посланикът на Украйна в Отава Юлия Ковальов. Междувременно Украинският канадски конгрес излезе с изявление, в което се казва, че е "разочароващо за нашата общност, че Канада пропусна възможността да отмени разрешението по време на посещението на канцлера".


 Цената на природния газ в ЕС скочи тази седмица, след като "Газпром" обяви, че ще спре "Северен поток 1" за ремонт между 31 август и 2 септември. "Северен поток 2", в който не се използват турбини на Siemens, е завършен, но не е в експлоатация, тъй като Германия отказа да го сертифицира в знак на протест срещу признаването от Русия на Донецк и Луганск за независими държави.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец