Главният прокурор Иван Гешев ще изчака решението на президента Румен Радев за указа за отстраняването му, както и решението на Конституционния съд и след това ще коментира решението на ВСС да бъде предсрочно освободен.

Свързани новини

13.06.2023 10:40

Каквото имам да кажа, ще го кажа в България: Гешев

Видян 1764 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първият коментар на главния прокурор Иван Гешев след решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде предсрочно освободен дойде от Страсбург и беше лаконичен - той ще изчака решението на президента Румен Радев за указа, както и становището на Конституционния съд.


"Ще изчакам решението на президента Радев за моето отстраняване, ще изчакам решенията на КС и каквото имам да кажа, ще го кажа в България", каза той пред журналисти след като беше изслушан от комисията LIBE - мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент. От президентството обявиха, че предложението за отстраняването на главния прокурор вече се разглежда.


Присъствието на Гешев в Страсбург стана причина и за дълги дебати във ВСС, свързани с правото му на защита в процедурата за отстраняването му. Според по-голямата част от членовете на Пленума той е злоупотребил с това си право, като не е изпратил свой заместник на заседанието на комисията или не е отложил заминаването си. А според друга част от членовете, ВСС трябваше да отложи дискусията по същество, за да може Гешев да присъства на него, защото в противен случай се нарушава Конституцията.


Междувременно стана ясно, че пет сигнала за извършени евентуални престъпления от главния прокурор Иван Гешев и от заместника му и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов вече са изпратени на ръководителя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (НК на ВКС). Постъпилите сигнали са по новите текстове от Наказателно-процесуалния кодекс. Те бяха окончателно приети в края на май и бяха обнародвани в Държавен вестник в началото на юни. С тях се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.


 Снимка: БНТ


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.06.2023 13:45

    Ти си чекай, но на нас ни писна

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей