Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в началото на 2020 г. Неговият мандат е седемгодишен. За да се стигне до неговото отстраняване от длъжност, е необходимо ВСС да изпрати на държавния глава решение и той да подпише указ за освобождаване от поста "Главен прокурор".

Свързани новини

12.06.2023 19:23

ВСС гласува "за" отстраняването на Гешев от поста главен прокурор

Видян 4402 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува  ЗА отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор с 16 гласа "за" и 4 гласа "против" по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт.

 Той не присъства на цялото заседание, тъй като замина за Страсбург. Освобождаването на Гешев ще стане факт, когато президентът подпише указ за това. Ако откаже да го подпише, отново трябва ВСС да обсъди това предложение и то пак да бъде гласувано. 

Първото заседание на ВСС по отстраняването на Гешев продължи 14 часа. На него бяха изслушани зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров, Марчела Панталеева, старши експерт Дирекция "Публична комуникация" към администрацията на главния прокурор. Днес бе изслушана и зам.-главният прокурор Даниела Машева, предаде БНР.

До освобождаването на Иван Гешев се стигна, след като в програмната си реч още преди да бъде съставено правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Мария Габриел, като кандидат тогава за министър-председател заяви, че първа точка в работата на Министерството на правосъдието ще бъде отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в началото на 2020 г. Неговият мандат е седемгодишен.

Изненадващ беше вотът "против" на един от най-последователните критици на Иван Гешев още от номинирането му -  Олга Керелска. Тя не беше съгласна с гласуването още днес, като първо настояваше да присъства главният прокурор и второ -  да се изследват мотивите на онези членове на Прокурорската колегия на ВСС, които поискаха предсрочното прекратяване на мандата на обвинител номер едно, подозирайки ги, че са мотивирани политически: както заради последователната си подкрепа досега за Иван Гешев, така и заради съвпадането на искането за неговото отстраняване с политическите настроения за смяна на обвинител номер едно.

Ето как мотивира вота си на практика в подкрепа на Иван Гешев Олга Керелска: "Не е в подкрепа на г-н Гешев с оглед неговите действия като главен прокурор, а е в подкрепа на независимостта на съдебната власт. Защото ако ние допуснем да стане това, което на практика става, следващият главен прокурор ще бъде избран по същия начин, както беше избран и г-н Иван Гешев -  със сериозната подкрепа на 2 политически сили. Политическите сили сигурно ще се сменят, но по никакъв начин ние с това гласуване - организирано и направено по този начин, няма да допринесем за изясняване на нещата, за някакво изчистване, катарзис или  каквото щете там го наречете", предаде БНР.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион