червената светлина

Свързани новини

11.06.2023 17:06

Как червената светлина може да повлияе на съня ви

Видян 23849 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Установено е, че терапията с червена светлина е полезна за здравето на кожата, заздравяването на рани, растежа на косата при хора с алопеция и лечението на болката. Някои твърдят, че тя е полезна и за съня, но изследванията и експертите казват друго.

Циркадните ритми - вътрешният часовник на тялото, който контролира циклите на сън и бодърстване - реагират "на светлината като сигнал за бодърстване и на тъмнината като сигнал за заспиване", според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

"Най-важното нещо, което влияе и тренира нашите циркадни ритми за 24 часа в денонощието, е светлината. А светлината има много, много различни дължини на вълните", казва д-р Радж Дасгупта, доцент по клинична медицина в Keck School of Medicine към Университета на Южна Калифорния. "Ето защо, когато говорим за синя или червена светлина, не става дума за електрическа крушка с червен цвят. Става дума за дължината на вълната на светлината."

Ние сме най-чувствителни към светлината със синя дължина на вълната - такава, каквато се излъчва от екраните на телефони, телевизори и лаптопи, както и от слънцето - и е установено, че именно тази светлина потиска отделянето на хормона на съня мелатонин.

"През деня определено искате синята светлина, защото искате да потиснете отделянето на мелатонин през деня, когато трябва да сте будни", казва Дасгупта. "Ето защо винаги казваме: "Излезте навън и се изложете на добра слънчева светлина, когато се събудите сутрин".

Изследвания върху червената светлина и съня

Тъй като синята светлина потиска отделянето на мелатонин, хипотезата, залегнала в основата на изследванията на съня и червената светлина - цветът в противоположния край на спектъра - е, че червената светлина може да насърчи отделянето на мелатонин, казва Дасгупта.


Но има само няколко проучвания върху здрави хора за червената светлина и съня, като повечето от тях са с малък брой участници - от 10 до 30. И изглежда, че само няколко от тези проучвания са установили такава връзка.

В проучване от 2012 г. изследователи от Китай оценяват ефекта на терапията с червена светлина върху качеството на съня и издръжливостта на 20 баскетболистки. Половината от състезателките са получили 30-минутно облъчване на цялото тяло от уред за терапия с червена светлина, който прилича на солариум. Изследователите установяват, че при тази група има по-голямо подобрение на съня и серумните нива на мелатонин в сравнение с плацебо групата, която не е получавала терапия с червена светлина.

Предвид ограничените изследвания, "това е една от онези ситуации, в които има "хак" за съня, но няма доказателства за това", казва Джошуа Тал, нюйоркски психолог, специализиран в проблемите със съня. "Не виждам полза."

Други проучвания пък са установили съвсем различен ефект. "Доказахме, че всъщност можете да предупредите мозъка, като излагате хората на тази наситена червена светлина", казва Мариана Фигейро, директор на Центъра за изследване на светлината и здравето "Маунт Синай" в Ню Йорк.

Проучване от 2019 г., ръководено от Фигейро, разглежда дали подаването на червена светлина към затворените очи по време на сън - с помощта на маска с червена светлина - и към отворените очи след събуждане - чрез очила с червена светлина - намалява инерцията по време на сън сред 30 възрастни. Според проучване от 2015 г. инерцията на съня е циркаден процес, който модулира паметта, настроението, времето за реакция и бдителността при събуждане. Някои хора изпитват влошена работоспособност и сънливост през този период от време, а ефектите от инерцията на съня обикновено отшумяват след 15 до 60 минути, но могат да продължат до няколко часа.

В проучването на Фигейро авторите събират данни за сънливостта на участниците - която те сами отчитат - както и за слуховите резултати и нивата на кортизол в три петъчни вечери в продължение на три последователни седмици. Те установяват, че червената светлина, подавана през затворени очи, докато участниците спят, намалява инерцията на съня при събуждане.

Две други малки проучвания на Фигейро също са установили, че червената светлина предизвиква бодрост.

"Не бих твърдял, че (червената светлина) насърчава съня", казва Фигейро, който е и професор в катедрата по здравни науки и политики за населението в Icahn School of Medicine at Mount Sinai.


Въздействие на червената светлина върху съня

Онези, които изтъкват червената светлина като полезна за съня, вероятно смесват ниската склонност на червената светлина да потиска мелатонина с подобряването на съня - което не е едно и също нещо, казва Фигейре.

"Единственото, което може да се твърди, е, че това, което се прави, е, че ако давате червена светлина вечер преди сън, свеждате до минимум смущенията в циркадната система, защото смущенията в циркадната система се случват при ярка или синя светлина", каза Фигейро. С други думи, може да се окаже, че ползите идват от замяната на светлината, на която сте изложени преди сън, с червена светлина, а не от добавянето на последната по време на сън. "И това може да е нещото, което води до по-добър сън."

Тъй като червената светлина не влияе на циркадната система, потенциалът на червената светлина да предизвиква бодрост, както е установила Фигейро в своето изследване, "най-вероятно влияе на мозъка ви по пътища, различни от биологичния часовник", каза тя. Циркадната система и бдителността на мозъка не са едно и също нещо.

За да може светлината да повлияе на мелатонина или на циркадния ритъм, трябва да има светлина, която да премине през супрахиазматичните ядра - мозъчната структура, в която се намира биологичният часовник - и да предизвика циркаден отговор, добави Фигейро.


Червената светлина обикновено не прави това, така че "това, което смятаме, че се случва, е, че червената светлина всъщност засяга части от мозъка, свързани например със зрителната система", казва Фигейро. "Или пък може да е свързана с амигдалата или други части на мозъка, които не са непременно свързани с биологичния часовник."

Като цяло, въпреки че червената светлина не насърчава непременно съня, тя е по-малко разрушителна от другите видове светлина, казват експертите.

Крайният резултат е, че когато става въпрос за съня, "това, което е по-добро от червената светлина, е никаква светлина", казва Дасгупта. Но ако по някаква причина трябва да имате включена светлина, например нощна лампа, докато спите, може да използвате такава, която да е по-благоприятна за съня, допълни той - именно тук червената светлина може да бъде полезна.

Ако имате някакви проблеми със съня, които не могат да бъдат облекчени от добрата хигиена на съня, като например хронично безсъние, обърнете се към специалист за лечение, каза Дасгупта.


Източник: CNN


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 11.06.2023 18:03

    За да имат здрав сън с цветни сънища на истинските мъже разбира се , че е необхидма червена светлина в комбинация с красива мацка като тази показана на снимката . Червената светлина ( топъл цвят според художниците ) е оценена , като нещо положително през последните няколко века , без да има нжда учените да доказват това . Да си припомним къде висят червени фенери и каква е тяхата функция .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни