Казусът с изтеклия мандат на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) стигна и до Съда на ЕС в Люксембург.

Свързани новини

11.09.2023 16:43

Изтеклият мандат на съдебния инспекторат стигна до съда в Люксембург

Видян 1167 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Казусът с изтеклия мандат на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) стигна и до Съда на ЕС в Люксембург. По темата вече се произнесе българският Конституционен съд, който прие, че инспекторите трябва да продължат да изпълняват функциите си въпреки че парламентът отказва да изпълни задължението си и да ги подмени.


Инспекторатът е ключова институция, която проверява магистратите за дисциплинарни и етични нарушения, и пред която съдии, прокурори и следователи декларират имуществото си всяка година.


Темата е поставена пред съда в Люксембург от съдията от Софийския районен съд (СРС) Андрей Георгиев, съобщи наскоро Лекс. На практика той иска да разбере дали правото на ЕС не поставя по-строги изисквания към гаранциите за независимост на държавните органи от решението на Конституционния съд.


Георгиев пита и за ролята на съда при разглеждането на исканията на ИВСС за разкриване на банкова тайна на магистратите - дали действа като администратор на лични данни, дали като надзорен орган, а ако не е така, то какви би трябвало да бъдат задълженията му по защита на личните данни по смисъла на Общия регламент за защита на данните (GDPR).


На доклад на Андрей Георгиев са били разпределени серия от искания на ИВСС за разрешение на достъп до банковата тайна за установяване на наличностите по сметките на 16 магистрати и членове на техни семейства. Преди да се произнесе обаче съдията от СРС решава да се обърне към съда в Люксембург.


В запитването си той посочва, че трябва да провери компетентността на ИВСС да го сезира с исканията за разкриване на банковата тайна.


"Този въпрос засяга пряко съдебната независимост, тъй като позволява на инспекторите да узнаят пряко данни за имущественото състояние на съдии и членове на техните семейства, като използва тези данни във връзка със сигналните си правомощия за ангажиране на дисциплинарна отговорност", посочва Андрей Георгиев.


Той припомня, че мандатът на сегашния състав на ИВСС изтече през пролетта на 2020 г. и вече повече от три години Народното събрание не избира нови инспектори.


Наталия Каменова


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,