Недостигът на средства няма да се отрази на военната помощ за Украйна, тъй като тя се финансира чрез Европейския механизъм за мир, който е извънбюджетен фонд, захранван с вноски от държавите членки.

Свързани новини

09.06.2023 09:30

Изхарчихме $53млрд.за Украйна, бюджетът свърши: ЕК

Видян 1707 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия съобщи, че възможностите на бюджета на ЕС в подкрепа на Украйна са изчерпани и трябва да се търсят нови възможности за продължаването й. Това стана по време на представянето на проекта за бюджет на ЕС за 2024 г. в сряда, съобщава "Дневник".

"След агресивната война на Русия срещу страната, бюджетът на ЕС беше изцяло мобилизиран за подкрепа на Украйна и държавите-членки на ЕС, приемащи бежанци, но наличните му средства бяха изчерпани", се казва в съобщение, в което се уверява, че "Комисията ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо".

Очаква се на 20 юни Еврокомисията да предложи промени в бюджетната рамка за 2021-2027 г., като преразпредели средствата така, че да бъде финансово осигурен остатъкът от периода. За разлика от националните бюджети, европейският не може да реализира дефицит и ЕС разполага само със заложените средства, които може да допълва със собствени приходи.

Недостигът на средства няма да се отрази на военната помощ за Украйна, тъй като тя се финансира чрез Европейския механизъм за мир, който е извънбюджетен фонд, захранван с вноски от държавите членки.

От началото на войната през февруари 2022 г. ЕС е предоставил на Украйна около 53 млрд. евро икономическа и военна помощ. Заедно с предоставените ресурси за подпомагане на държавите членки да посрещнат нуждите на украинците, бягащи от войната в ЕС, общата подкрепа за Украйна и украинците възлиза на около 70 милиарда евро.

Парите за Украйна обаче не са единственият проблем на европейския бюджет за догодина, тъй като повишаването на лихвите значително оскъпи разходите по обслужването на дълга, който ЕС взе, за да финансира програмата си за възстановяване от пандемията "Следващо поколение ЕС" (NextGenerationEU) чрез Плановете за възстановяване и устойчивост.

За да финансира програмата за 807 млрд. евро Еврокомисията получи разрешение да набира средства от международните пазари до 2026 г., като покрива разходите по заемите от дългосрочните бюджетни тавани.

Поради нарастващите лихвени проценти на пазарите, разходите за финансиране на операциите по заемане по "Следващо поколение ЕС" са значително по-високи от първоначално планираните", се казва в съобщение на Еврокомисията.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак